DOSAR: Voiculescu, Hrebenciuc, Copos şi Bica, printre cei care petrec sărbătorile după gratii

DOSAR: Voiculescu, Hrebenciuc, Copos şi Bica, printre cei care petrec sărbătorile după gratii

Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Relu Fenechiu, George Copos, Sorin Roşca Stănescu, Ioan Avram Mureşan, Cătălin Voicu, Sorin Pantiş şi Alina Bica se numără printre cei care vor petrece sărbătorile de iarnă ale lui 2014 după gratii.

DOSAR: Voiculescu, Hrebenciuc, Copos şi Bica, printre cei care petrec sărbătorile după gratii (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Voiculescu este încarcerat la Penitenciarul Rahova, după ce în 8 august a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Fondatorul PC are 68 de ani, astfel că, potrivit prevederilor legale privindu-i pe condamnaţii la închisoare de peste 60 de ani, el ar putea fi eliberat după ce execută o treime din pedeapsă.

Tot la Rahova sunt încarceraţi alţi doi condamnaţi din dosarul ICA: fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş, care a primit şapte ani de închisoare, şi fostul director al institutului Gheorghe Mencinicopschi, care, la fel ca Voiculescu, ar putea fi eliberat, pe criterii de vârstă, după ce execută o treime din pedeapsă.

La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi va petrece Crăciunul şi Revelionul fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. La sfârşitul lui ianuarie, el a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul cunoscut ca "Transformatorul".

Un alt fost demnitar aflat după gratii la sărbătorile de iarnă de anul acesta este Ioan Avram Mureşan, încarcerat la Baia Mare. 2014 este al treilea an la rând în care fostul ministru al Agriculturii face Crăciunul şi Revelionul în închisoare. El este încarcerat din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. În februarie 2013, el a primit alţi trei ani de închisoare, în dosarul "Caltaboşul". Alături de Mureşan, în dosar a fost condamnat un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, care a fost eliberat condiţionat, în februarie.

Fostul senator Sorin Roşca Stănescu este şi el închis, la Penitenciarul Jilava, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, în 7 octombrie, la doi ani şi patru luni de închisoare în dosarul Rompetrol. Şi fostul ministru Pantiş a fost condamnat în acest dosar, la doi ani şi opt luni de închisoare.

Fostul senator, vicepremier şi finanţator al Rapidului George Copos se află la primele sărbători de iarnă după gratii, pe care le va petrece la Penitenciarul Rahova. Copos şi alţi şapte oameni de fotbal - Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Nețoiu şi Cristi Borcea - au primit, în martie, pedepse cu executare în dosarul transferurilor de jucători. După pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare în acest caz, Copos a primit o alta, în august: patru ani de închisoare în dosarul cunoscut cu numele de Loteria I. În 5 decembrie, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au decis să aplice un spor de pedeapsă de şase luni, în urma contopirii pedepselor primite de Copos în dosarele Loteria I şi cel al transferurilor de jucători, însă hotărârea poate fi contestată. În penitenciar vor face sărbătorile şi ceilalţi oameni de fotbal condamnaţi în dosarul transferurilor.

Încarcerat la Poarta Albă, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, nu este nici el la primele sărbători petrecute după gratii. Becali ispăşeşte o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în cazul "Valiza" şi în dosarul sechestrării celor care i-au furat maşina.

Un alt fost senator, Cătălin Voicu , va face sărbătorile în închisoare, mai precis la Penitenciarul Găeşti. În 22 aprilie 2013, Voicu a primit şapte ani de închisoare pentru luare de mită, iar la începutul lunii noiembrie a fost trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie şi riscă, astfel, o nouă condamnare.

Şi foştii deputaţi Dan Păsat şi Emilian Cutean vor sta după gratii de Crăciun şi Anul Nou. Păsat a fost încarcerat după ce a fost condamnat definitiv, în decembrie 2013, la trei ani de închisoare pentru şantaj şi fapte de corupţie, iar Cutean are de executat cinci ani, pentru fraudarea Guvernului cu peste 200.000 de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor. Emilian Cutean este încarcerat din februarie 2012 la Penitenciarul Jilava, unde se află şi fostul deputat Nicolae Vasilescu , condamnat în decembrie 2013 la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

După gratii vor face sărbătorile de iarnă şi alţi foşti parlamentari, aleşi locali şi oameni de afaceri, aflaţi în arest preventiv în diferite dosare de corupţie.

Astfel, în dosarul Microsoft, măsura preventivă a fost dispusă pentru primarul din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, aceştia rămânând încarceraţi de Crăciun. Instanţa supremă va judeca în 29 decembrie constestaţia celor patru faţă de prelungirea măsurii preventive. În cazul în care contestaţia va fi admisă, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu, Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru vor fi liberi de Revelion.

Într-un alt caz sonor din 2014, cel al retrocedării ilegale de păduri, sunt arestaţi fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam , Gheorghe Paltin Sturdza şi judecătorul Lorand Andras Ordog. În detenţie a fost, până în seara zilei de 22 decembrie, şi fiul lui Hrebenciuc, Andrei, însă, după judecarea contestaţiei sale faţă de prelungirea măsurii preventive, instanţa supremă a decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu şi va putea petrece sărbătorile acasă.

Un alt dosar cu nume "grele" după gratii este cel al despăgubirilor pentru un teren supraevaluat. La propunerea procurorilor anticorupţie, au fost arestaţi preventiv fosta şefă a DIICOT Alina Bica, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş George Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, expertul evaluator Emil Nuţiu şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP.

În arest preventiv vor face sărbătorile deputatul PNL Mircea Roşca , aflat după gratii din 20 noiembrie, şi primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc. Edilul a fost iniţial în arest la domiciliu, însă instanţa a decis înlocuirea măsurii, pe motiv că Pendiuc a luat legătura cu o altă persoană cercetată în dosarul său de corupţie.

După gratii se află şi doi preşedinţi de consilii judeţene, suspendaţi din funcţie: Aristotel Căncescu (Braşov), arestat din 24 octombrie, şi Cristinel Bîgiu (Buzău), aflat sub această măsură preventivă din 7 decembrie.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani