Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei sărbătorește 320 de ani de la atestarea documentară oficială

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei sărbătorește, în perioada 19-20 septembrie, împlinirea a 320 de ani de la atestarea documentară oficială prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din anul 1695.

Potrivit site-ului Episcopiei, la acest moment jubiliar Episcopia Oradiei organizează un bogat program liturgic și festiv la care sunt așteptați să participe ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar și din Biserica Ortodoxă a Serbiei, oficialități centrale și locale, precum și un mare număr de credincioși din Oradea și Bihor.

Prima zi a aniversării va începe, la ora 9,00, cu o slujbă de binecuvântare a lucrărilor de restaurare de la Catedrala 'Adormirea Maicii Domnului' (mai cunoscută ca Biserica cu Lună) din Oradea și cu o liturghie oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Ulterior, invitații la festivități vor oficia o slujbă de Te Deum la Catedrala Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Velența și vor vizita Centrul pentru persoane vârstnice al Parohiei Oradea — Velența I, amenajat în vechea clădire a Consistoriului orădean.

Cu această ocazie va mai fi vizitată și biserica cu hramurile Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului din cadrul centrului pastoral-social Vasiliada al Parohiei Oradea — Velența I.

Pentru duminică, reprezentanții Episcopiei ortodoxe se așteaptă la peste 2.000 de participanți, oficialități, preoți și credincioși din tot județul, care să ia parte la săvârșirea Sfintei Liturghii festive de la Catedrala Episcopală 'Învierea Domnului' și 'Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei'. Festivitățile se vor încheia cu un concert coral ce va avea loc de la ora 17,00 la Filarmonica de Stat Oradea. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului Bucu…

2 Ani la rând au scos 9.500 de euro zilnic cash din bancă / Ajunseseră să dicteze ziarelor ce să scrie

3 Un imbecil

4 ULTIMA ORĂ Curtea de Apel a decis redeschiderea dosarului 10 august!

5 FOTO Larisa Iordache și iluzia optică