ICCJ: Comportamentul judecătoarei Barbălată, specific conduitei infracţionale, nu unui magistrat

ICCJ: Comportamentul judecătoarei Barbălată, specific conduitei infracţionale, nu unui magistrat

ICCJ arată, în motivarea deciziei de condamnare a judecătoarei Georgeta Barbălată, la patru ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului, că ea avea un comportament specific conduitei infracţionale şi nu conformă cu onoarea şi demnitatea funcţiei de magistrat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a condamnat-o, în 29 septembrie, pe judecătoarea Georgeta Barbălată, la patru ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului. Potrivit anchetatorilor, magistratul l-a avertizat pe fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Ilfov Mihai Vlad, care era urmărit penal de DNA, că domiciliul său ar putea să fie percheziţionat.

"Modul calculat în care a procedat la anunţarea coinculpatului, printr-un intermediar - martorul Puşcaş Alexandru Cristian, prieten apropiat al coinculpatului şi folosindu-se de calitatea martorului – director al unui service auto, pentru a crea o aparenţă de normalitate comportamentului său infracţional - care ulterior a şi constituit apărarea pe care şi-o formulat-o în cadrul procesului penal, denotă un comportament specific unei conduite infracţionale şi nu al unei conduite conforme cu onoarea şi demnitatea funcţiei de magistrat", conform motivării deciziei ICCJ.

De asemenea, în documentul citat se arată că Barbălată a avut grijă să îl prevină pe Vlad Mihai, astfel încât acesta "să se pună la adăpost" şi să "scape" de actele care ar fi putut să îl compromită.

"Luând la cunoştinţă de obiectul şi persoanele vizate de solicitarea parchetului, cerere aflată în lucru la colega sa de birou, inculpata Barbălată Georgeta, profitând şi de cunoştinţele şi experienţa acumulată ca judecător ce soluţiona cauze penale, l-a prevenit pe coinculpatul Vlad Mihai, dându-i acestuia din urmă posibilitatea „de a se pune la adăpost” de ancheta penală şi de a „scăpa” de eventualele documente compromiţătoare, în detrimentul unei anchete penale aflate în curs de desfăşurare", conform motivării.

În 29 septembrie, ICCJ a condamnat-o pe judecătoarea Georgeta Barbălată la patru ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului şi i-a achitat pe foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi pe fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad, în dosarul privind divulgarea unor informaţii.

Instanţa supremă a mai dispus achitarea Georgetei Barbălată, suspendată din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov Mihai Vlad au fost achitaţi pentru acuzaţiile legate de divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii.

Decizia a fost luată cu opinia separată a unui judecător, care a vrut să-i condamne pe Vlad Mihai şi pe Georgeta Barbălată pentru comiterea infracţiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională.

Sentinţa nu este definitivă.

Foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, judecătoarea Georgeta Barbălată şi fostul şef al SIPI Ilfov Mihai Vlad au fost trimişi în judecată în aprilie 2013, pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Marcel Sâmpetru, procuror şi consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la data comiterii faptelor, pentru patru fapte de instigare la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

George Bălan, procuror şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii la data comiterii faptelor, este judecat pentru două fapte de complicitate la săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

Mihai Vlad, şeful SIPI Ilfov la data comiterii faptelor, a fost trimis în judecată pentru două fapte de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii, asociere pentru săvârşirea infracţiunii de furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului, iar dudecătoarea Georgeta Barbălată a fost acuzată de favorizarea infractorului şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.

Procurorii anticorupţie au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie - iulie 2012, Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru şi George Bălan, "urmărind comiterea infracţiunii de folosire de informaţii nedestinate publicităţii, au urmat un plan de acţiune, anterior convenit, în cadrul căruia fiecare avea sarcini bine conturate, cu respectarea unor măsuri de prevedere, de natură a înlătura posibilităţile de conservare sau administrare a unor eventuale mijloace de probă privitoare la activitatea infracţională pe care urmau să o desfăşoare".

Potrivit anchetatorilor, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, prin poziţiile pe care le ocupau, respectiv de membru CSM şi consilier în acest for, precum şi prin conexiunile la nivel politic, i-ar fi transmis lui Mihai Vlad solicitări privind obţinerea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în beneficiul lor sau al altor persoane, în special pentru a-şi asigura apărarea în cazul unor eventuale anchete penale. Totodată, Sâmpetru şi Bălan s-ar fi asigurat de protecţia lui Mihai Vlad, respectiv de menţinerea acestuia în funcţia de şef al SIPI Ilfov, "în interesul comun al asocierii", notau procurorii DNA, în documentul citat.

Anchetatorii l-au acuzat pe Sâmpetru că, în perioada martie - iunie 2012, i-ar fi cerut lui Mihai Vlad să afle şi să îi ofere o serie de informaţii nedestinate publicităţii, la care acesta avea acces în virtutea funcţiei.

George Bălan a fost acuzat că, în perioada martie - iunie 2012, când era membru al CSM, l-ar fi încurajat şi l-ar fi sprijinit moral pe Mihai Vlad să le dea informaţii nedestinate publicităţii la care fostul şef al SIPI Ilfov avea acces, "prin întărirea şi întreţinerea hotărârii acestuia de a săvârşi fapta, prin formarea convingerii existenţei unei protecţii, prin referiri la posibile relaţii la nivel înalt în lumea politică".

Georgeta Barbălată a fost acuzată că, în 10 iulie 2012, a aflat că procurorii DNA au solicitat instanţei supreme autorizarea percheziţiilor la domiciliile lui Mihai Vlad, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, în dosarul în care cei trei erau cercetaţi penal. Judecătoarea l-ar fi avertizat pe Mihai Vlad prin intermediul altei persoane că domiciliul său ar putea să fie percheziţionat şi că are probleme legate de Bălan, Sâmpetru şi DNA, asigurându-i astfel timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală, au mai notat procurorii, în documentul citat.

De asemenea, judecătoarea ICCJ Georgeta Barbălată ar fi dispus emiterea unor mandate de siguranţă naţională pe numele unor persoane, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii (SRI), apoi i-ar fi divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, "acţiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranţa statului". Mihai Vlad ar fi transmis apoi aceste date şi numele persoanelor faţă de care s-au emis mandate de siguranţă naţională lui George Bălan şi Marcel Sâmpetru, a mai arătat DNA.

George Bălan şi-a dat demisia din magistratură în noiembrie 2012. Preşedintele Traian Băsescu a semnat în 15 ianuarie decretul de eliberare din funcţia de procuror a lui George Bălan, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Şi Marcel Sâmpetru a demisionat din magistratură, decretul de eliberare din funcţie fiind publicat în 1 august 2012.

Secţia pentru procurori a CSM dispusese, în 11 iulie 2012, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, precum şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror la Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Comisarul şef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov şi delegat la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, anunţa DGIPI în 12 iulie 2012.

În 3 septembrie 2012, Georgeta Barbălată, judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a fost suspendată din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale