Iohannis, tinerilor magistrați: Nu uitați niciodată că în fața dumneavoastră se află oameni

Iohannis, tinerilor magistrați: Nu uitați niciodată că în fața dumneavoastră se află oameni

Președintele Klaus Iohannis a afirmat luni că are mai multe așteptări de la tinerii magistrați, precum independența justiției, echidistanța și responsabilitatea, arătând că aceștia nu trebuie să uite că lucrează cu oameni, în cazul cărora este nevoie de "respect și deferență".

"Dați-mi voie să exprim niște așteptări pe care nu doar eu le am, ci cred că cei mai mulți dintre români le au, așteptări care descriu de fapt câteva repere ale activității în justiție. În primul rând, independența justiției, care este esențială. Dvs veți fi chemați să realizați concret acest principiu în întreaga activitate și în conduita extraprofesională. Un alt reper fundamental este descris de formula ''nimeni nu este mai presus de lege". Independența poate fi golită de conținut dacă legea nu este aplicată egal tuturor, indiferent de funcție, poziție, avere sau statut social. În al treilea rând, responsabilitatea magistratului este un corolar al activității sale și trebuie să devină un principiu de conduită și un mod de viață. Îmi doresc să nu uitați niciodată că justiția este ca și noi toți în slujba cetățeanului. În paralel cu principiile independenței, echidistanței și responsabilității să nu uitați că în fața dvs se află oameni și întotdeauna când lucrați cu oameni este nevoie de respect și deferență", a declarat Iohannis la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu noii absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii (INM).

El a subliniat că prestigiul funcției de magistrat și responsabilitatea cu care aceasta este încărcată sunt subiecte mereu actuale și a arătat că respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor în administrarea justiției, în limitele și rigorile legilor rămâne o coordonată esențială a activității magistraților.

Șeful statului a precizat că garantarea independenței justiției și statului de drept, precum și sprijinirea luptei anticorupție sunt priorități ale mandatului său, pe care le va reafirma cu fiecare ocazie.

Președintele Iohannis i-a felicitat pe absolvenții INM, pe care i-a îndemnat să-și exercite profesia cu devoțiune, profesionalism, echidistanță și decență.

"Este pentru mine un motiv de bucurie că la început de mandat să am în fața mea o nouă generație de magistrați. Semnarea decretelor de judecător, respectiv de procuror reprezintă un început de drum și are o însemnătate aparte. Oficial, prin actul de numire, ați intrat într-unul dintre cele mai importante sisteme: cel judiciar, care este fundamental pentru existența statului de drept, un sistem care a făcut progrese importante în ultimii ani, la a cărui consolidare magistrații au contribuit în mod substanțial. (...) Prin numirea ca magistrați ați fost învestiți cu prerogativele uneia dintre cele trei puteri în stat, vă îndemn să o exercitați cu devoțiune, profesionalism, echidistanță și decență. Vă doresc mult succes în cariera profesională și în viață", a mai declarat șeful statului.

La evenimentul organizat la Palatul Cotroceni au participat și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, președintele ÎCCJ, Livia Stanciu, președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, procurorul general, Tiberiu Nițu.  AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro