Komorowski: Contez pe colaborarea cu România în privința întăririi flancului estic al NATO

Komorowski: Contez pe colaborarea cu România în privința întăririi flancului estic al NATO

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a declarat joi că în privința întăririi flancului estic al NATO contează pe colaborarea cu România.

"Perspectiva summitului NATO de la Varșovia din 2016 ne cere nu doar să facem o analiză comună a realizării deciziilor de la New Port. (...) După părerea mea, summitul de la Varșovia ar trebui să fie nu doar o ocazie de a atrage concluziile din ce am reușit să facem după New Port, dar și o ocazie de a intensifica întărirea flancului estic și va trebui să încercăm să luăm decizii care să ridice sentimentul de securitate în această regiune. Nu voi ascunde faptul că eu contez pe colaborarea cu România și în această privință și contez pe colaborarea cu România în ceea ce privește elaborarea unei poziții comune și a unor idei comune în chestiunea acestui flanc estic al Alianței", a spus președintele Bronislaw Komorowski, în cadrul declarației comune cu omologul său român, Klaus Iohannis.

El a arătat că a discutat cu președintele Iohannis despre situația regională, cu accent pe Ucraina și Moldova.

"Am vorbit despre diverse perspective de dezvoltare a colaborării noastre în perspectiva evenimentelor care ar putea avea loc în Ucraina. Important este să spunem că avem aceeași convingere că Vestul trebuie să fie pregătit și pentru o dezvoltare negativă a situației. Ce înțelegem prin asta: posibilitatea de nerespectare a înțelegerilor de la Minsk", a explicat președintele Poloniei.

În context, el a arătat că se încearcă organizarea în Polonia a unei întâlniri și cu președinții României și Ucrainei.

"În baza experienței foarte bune pe care am avut-o în urma vizitei comune cu președintele Poroșenko în Moldova, ceea ce a avut ca rezultat intensificarea importanței acestei țări, de aceea am luat hotărârea de a încerca să organizăm în Polonia întâlnirea a trei președinți — al României, al Ucrainei și al Poloniei—, la care să discutăm situația din regiune și mi-aș dori, de asemenea, să privim asta în categoria dorinței de intensificare a colaborării polono-române în toate chestiunile de securitate din regiune", a afirmat Komorowski.

El a apreciat vizita la Varșovia a președintelui român drept "o șansă" pentru intensificarea colaborării dintre Polonia și România.

"Consider că este o șansă imensă de a da un nou conținut Parteneriatului strategic deja existent dintre România și Polonia. Sunt convins că acest parteneriat este foarte necesar din punctul de vedere al dezvoltării situației din regiunea noastră, din această parte a Europei, unde au intervenit modificări negative în ce privește mediul de securitate", a arătat Komorowski.

El s-a declarat bucuros că a semnat cu președintele Iohannis o declarație comună privind intensificarea colaborării între Polonia și România în diverse domenii.

Calendarul politic, potrivit lui Komorowski, îndeamnă cele două țări, România și Polonia, să-și intensifice cooperarea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante