Medicamentele împotriva respingerii organelor transplantate oferă protecție împotriva maladiei Alzheimer

Medicamentele împotriva respingerii organelor transplantate oferă protecție împotriva maladiei Alzheimer

Un medicament, care inhibă sistemul imunitar pentru a preveni respingerea organelor transplantate unui pacient, poate preveni boala Alzheimer - potrivit cercetătorilor de la University of Texas Medical Branch care au publicat un studiu în 'Journal of Alzheimer's Disease', informează upi.com.

Cercetătorii au făcut această descoperire în timp ce revizau mai multe date clinice și au observat că demența și maladia Alzheimer printre pacienții cu transplant de organe au rate mult mai scăzute decât nivelul întregii populații.

Calcineurina, o enzimă care reglementează comunicarea între celulele creierului și formarea memoriei, joacă un rol important în formarea agregatelor de proteine toxice care perturbă celulele creierului responsabile cu memoria la pacienții cu Alzheimer.

"Aceste date arată în mod clar că prevalența demenței și a Alzheimer-ului în grupul de pacienți cu transplant este semnificativ mai mică, de fapt aproape absentă, comparativ cu datele naționale din rândul populației", a declarat într-un comunicat Luca Cicalese, profesor la departamentul de chirurgie.

Medicamentele bazate pe enzima calcineurina, cum ar fi 'Tacrolimus' sau 'Ciclosporina' sunt luate de pacienții cu transplant de organe pentru a inhiba sistemul imunitar și a preveni respingerea noilor organe. Cercetătorii trebuie să găsească acum o modalitate de blocare a calcineurinei în beneficiul potențial al pacienților cu Alzheimer, fără a afecta sistemul imunitar.

Cercetătorii lucrează în prezent la elaborarea strategiilor de tratament pentru obținerea acelorași efecte benefice folosind doze mici de inhibitori de calcineurină care rezultă dintr-o imunosupresie minimă sau complet absentă, limitând astfel posibilele efecte secundare nedorite, a declarat Giulio Taglialatela, profesor și director al UTMB's Mitchell Center for Neurodegenerative Diseases, citat de upi.com . AGERPRES 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

3 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează