Pentru bani mai mulți, spitalele sunt trimise pe piața îngrijirilor la domiciliu

Pentru bani mai mulți, spitalele sunt trimise pe piața îngrijirilor la domiciliu

Condiții mult mai stricte la internarea în spitalele publice, noi posibilități de investigații în ambulatoriu, revenirea la decontarea unui minim de servicii stomatologice, servicii noi de prevenție sunt doar câteva dintre noutățile cuprinse în contractul-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015, aprobat ieri de Guvern, care va intra în vigoare de luna viitoare. Cele mai importante modificări, previzionate, de altfel, se produc în sectorul spitalicesc. Se menține ideea scăderii volumului de servicii oferite în regim de spitalizare continuă, generatoare de cheltuieli foarte mari. Spitalele în schimb, care încasau din aceste servicii sume considerabile prin contractul cu CAS, sunt invitate, și nu pare o glumă, să contracteze servicii de îngrijire la domiciliu/servicii de îngrijiri paliative pentru a-și îmbunătăți finanțarea. Că este sau nu o glumă se va vedea după stabilirea bugetului de care beneficiază sectorul îngrijirilor la domiciliu, subfinanțat la acest moment, în aproape toate județele pacienții figurând pe liste lungi de așteptare pentru astfel de servicii.

Investigații suplimentare în ambulatoriu și tratament în internările de zi

O serie de investigații care în prezent se realizează în spital, pacienții fiind internați, vor fi transferate în ambulatoriu, iar o listă întreagă de proceduri nu mai face de asemenea obiectul serviciilor oferite în regim de internare continuă. În pachetul serviciilor oferite în ambulatoriu au fost introduse suplimentar investigații paraclinice cum sunt: ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferină, angiografie, RMN/segment, testosteron etc. În schimb, din iunie se tratează în regim de internare de zi: afecţiunile care vor fi prevăzute în norme, afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.
Riscograme pentru toți pacienții

Segmentul de prevenție, intens mediatizat și de fostul ministru al Sănătății, înseamnă în primul rău evaluarea clinică a pacienților asimptomatici o dată la trei ani pentru cei în vârstă de până la 39 ani și anual pentru cei peste 40 de ani, finalizată cu întocmirea unei riscograme. Vizita la medic devine obligatorie. În pachetul de servicii de bază, se menționează în comunicatul Ministerului Sănătății, au fost introduse consultaţii de monitorizare activă prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2; astm bronşic; boală cronică respiratorie obstructivă; boala cronică de rinichi.
Noutate și în programul de monitorizare a gravidelor. Acestea vor beneficia, în plus, de testarea pentru hepatită de etiologie virală cu virus B şi C.

Medicii de familie pot elibera rețete pentru pacienții cronici internați

O problemă care a dus, în ultimii ani, chiar la conflicte în instanță ar putea să dispară. Medicii de familie și medicii specialiști, cărora li s-au imputat în urma controalelor CAS, în multe cazuri, sumele reprezentând contravaloarea medicamentelor prescrise pacienților care figurau și internați în spital, primesc dreptul de a elibera rețete, însă numai pentru afecțiunile cronice diagnosticate și aflate sub tratament. De asemenea, pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu şi fără contribuţie personală pentru sublistele A şi B - o prescripţie/mai multe prescripţii lunar, cu maximum 7 medicamente (în prezent o singură prescripţie). Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicii de specialitate din specialităţile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile, perioada fiind stabilită de comun acord de medicul prescriptor şi asiguratul beneficiar al prescripţiei medicale. Pentru afecțiunile acute perioada pentru care se prescriu medicamente a crescut de la 3-5 zile, la 3-7 zile.
Prin noul contract-cadru se mai prevede posibilitatea fracționării rețetei. În timpul consultărilor pentru elaborarea acestui document pacienții au pus problema dificultăților întâmpinate atunci când sunt neviți să cumpere medicamente pentru trei luni, primind promisiunea că se va căuta o posibilitate prin care să se permită achiziția în tranșe, în baza unei singure rețete. De la introducerea rețetei electronice a devenit posibilă și achiziționarea medicamentelor din mai multe farmacii, folosind aceeași rețetă, astfel încât pacienții să nu fie nevoiți să aștepte zile întregi până când farmacia care a acceptat rețeta să aducă medicamentele de la furnizori.
Se revine la susținerea serviciilor stomatologice, nu se menționează finanțarea

O altă veste bună ar fi revenirea la decontarea anumitor servicii medicale dentare, la care s-a renunțat în urmă cu un an. Se vorbește de consultații, servicii profilactice, tratamente ortodontice și protetice și alte tratamente, inclusiv cele de urgență, însă nu se menționează de ce finanțare va beneficia acest segment, medicina dentară fiind dintotdeauna în grea suferință la acest capitol.
Au apărut noi repere și pe lista de dispozitive medicale, veștile bune putând fi continuate cu mențiunea că toți furnizorii de servicii medicale vor fi obligați prin contract să nu solicite pacienților sume pentru care statul decontează serviciile.
Deși în teorie lucrurile arată bine, chiar dacă nu toate solicitările partenerilor consultați la întocmirea contractului-cadru au fost cuprinse în forma finală, discuția începe de-abia după prezentarea bugetului care va susține toate aceste măsuri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…