Podoabe și monede dacice, recuperate de procurori din Germania

Podoabe și monede dacice, recuperate de procurori din Germania

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat din Munchen, Germania, prin cerere de asistență judiciară internațională, mai multe loturi de podoabe dacice, din argint, unele fiind aurite, precum și o monedă din aur, stater de tip pseudo-Lysimach, reprezentând părți din tezaurele sustrase de o grupare infracțională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal și puse în urmărire prin Interpol.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, tezaurele au format obiectul unor operațiuni de spălare și valorificare pe piața internațională a antichităților, fiind identificate și indisponibilizate la două case de licitații din Munchen, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

La data de 20 iulie, loturile de podoabe și monede au fost predate reprezentantului Ministerului Culturii la Consulatul General al României din Munchen, iar pe 21 iulie au fost depuse în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

În continuare, sunt urmărite prin Interpol mai multe tezaure care formează obiectul aceleiași cauze: un tezaur de monede Lysimach din aur (30 de kg), din care s-au recuperat 36 piese; mai multe tezaure de monede Koson din aur (25 de kg), din care s-au recuperat 1.035 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 231 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitații dacice) etc.

Conform experților, "toate artefactele studiate, în număr de 25, sunt obiecte de podoabă din argint — fibule, inele, colane, lanțuri centură, pandantive — iar falerele sunt din argint aurit. Toate piesele sunt autentice și specifice geto-dacilor din secolele II a. Chr — I p. Chr., iar proveniența lor este din Transilvania, mai precis din arealul de sud-vest al acesteia, din apropierea Sarmizegetusei Regia. Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce ar constitui o probă a faptului că au fost scoase din pământ și se aflau în conexiune arheologică cu obiecte din diverse materiale — fier, lut ars, os. Piesele analizate aparțin cu siguranță unor tezaure care au fost dezmembrate de către descoperitor. Obiectele expertizate aparțin Patrimoniului Cultural Național și trebuie incluse în categoria Tezaur".

Procurorii susțin că operațiunea, desfășurată în conformitate cu Convenția privind asistența judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000, și Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezintă o continuare a demersurilor judiciare, fiind cea de a treia operațiune de repatriere de la importante case de licitații din Germania a unor piese aparținând Patrimoniului Cultural al României.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și organele poliției judiciare din cadrul IGPR — Direcția de Investigații Criminale, precum și ofițeri specialiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție ale Județelor Alba și Hunedoara.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Ucraina a pierdut inițiativa pe câmpul de luptă