Ponta: Am fost informat cu privire la ancheta în cazul Lukoil, sper într-o soluție legală

Ponta: Am fost informat cu privire la ancheta în cazul Lukoil, sper într-o soluție legală

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a fost informat cu privire la existența unei anchete în cazul Lukoil și a adăugat că, fără a interfera în vreun fel în ancheta procurorilor, speră să fie găsită "soluția legală" care să permită plata salariilor angajaților companiei și, pe de altă parte, recuperarea prejudiciului și sancționarea celor care au încălcat legea.

"Eu am fost informat atât cât am acces, evident că nu cunosc detaliile dosarului. Sunt niște decizii luate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Prahova și procurorul este suveran.

Procurorul nici măcar nu cred că este interesat de faptul că Lukoil are 3.500 de angajați și de faptul că, de exemplu, Oltchimul cumpără doar de la Lukoil și de faptul că au blocat combustibil la Oil Terminal și la CONPET, că nu știe procurorul și, probabil, că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm, nu avem niciun drept să intervenim în anchetă și nici nu ne dorim acest lucru, ne dorim totuși ca vineri să poată să plătească salariile. Și ne dorim ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale să se recupereze prejudiciul și să fie sancționați oamenii care au încălcat legea", a declarat premierul, întrebat despre ancheta procurorilor în cazul Lukoil.

Victor Ponta a precizat că nu este vorba de niciun fel de conotație politică pe acest subiect.

"Nu contează că e vorba de o companie din Rusia sau din altă parte, dovadă că și noi toți am aflat din presă despre această anchetă. Însă, îmi exprim speranța și mi-am exprimat speranța ca fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană și independentă a procurorului să avem grijă că e vorba de 3.500 de oameni. Și este vorba despre niște interese economice de funcționare a altor companii extrem de importante. Și sper doar în înțelepciunea și responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluția legală", a declarat premierul.

Ponta a adăugat că, "totuși, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o mașină și indisponibilizăm mașina".

"Aici, să indisponibilizezi conducte, bănuiesc că cei care au comis faptele penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu știu unde. Și nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiția este independentă și își face datoria, și bănuiesc că dacă se întâmplă ceva rău cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că așa e cu justiția. Eu doar sper și ne dorim ca să se găsească soluția legală prin care, pe de-o parte să fie sancționați cei vinovați, să se recupereze prejudiciul, fără să aruncăm în aer acea chestie cu: Fiat iustitia, et pereat mundus. Eu sper să fie doar cu Fiat iustitia, fără să piară și lumea. Dar, repet, e vorba de un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova.

Nu am avem niciun fel de competență și niciun fel de intenție de a interveni sau de a întreba în vreun fel, Doamne ferește!", a mai declarat premierul.

Victor Ponta a participat luni la Ministerul Economiei la prezentarea programului Prima Mașină care ar urma să se deruleze cu începere de la 1 noiembrie anul acesta.

Rafinăria Lukoil Ploiești, pe platforma căreia procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au efectuat joi percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro, și-a întrerupt vineri activitatea.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

2 Zguduitor articol...

3 VIDEO Priviți cum au „evaporat” ucrainenii o armă rară a rușilor

4 Nu arată rău nici ea! / Reacția englezoaicei părăsite pentru o ucraineancă refugiată

5 De citit...