Președintele CSM: Nu am primit încă nicio informare din partea premierului cu privire la ANRP

Președintele CSM: Nu am primit încă nicio informare din partea premierului cu privire la ANRP

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a declarat, luni, la Alba Iulia, că nu a primit încă nicio informare din partea premierului Victor Ponta cu privire la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a cărei conducere a fost amendată de către instanțe pentru nerespectarea termenului de 30 de zile a plății titlurilor de despăgubire.

Întrebat într-o conferință de presă dacă a discutat cu prim-ministrul despre problema de la ANRP, președintele CSM a răspuns negativ, menționând că nu a fost informat oficial cu privire la acest aspect.

'Eu am să vă spun de la început un lucru. Eu nu discut cu premierul, eu dacă discut cu premierul discut într-un cadru oficial, formal, fie în secție, fie în plen. Nu, pe mine nu m-a informat până în acest moment, evident, poate mi-a venit cumva vreo informare scrisă la birou, însă eu nu am primit-o până sâmbătă. Dacă o aveam, v-o comunicam', a declarat președintele CSM.

Marius Tudose a adăugat că, dacă într-adevăr a primit o astfel de solicitare, aceasta va fi analizată la nivelul Direcției de Legislație a CSM. 'Dacă este să formulăm un punct de vedere pentru modificarea vreunei dispoziții legale o să o facem după ce acordăm avizul potrivit articolului 38 din legea noastră', a spus președintele CSM.

Tudose a menționat că numai din punct de vedere legislativ ar putea eventual să se schimbe ceva în ceea ce privește anumite amenzi aplicate ANRP de către instanțe.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că trebuie găsită o soluție în privința ANRP pentru ca instituția să poată funcționa 'în condiții bune și corecte', situația urmând a fi discutată în prima ședință de guvern.

'Avem o problemă la ANRP extrem de gravă. Pe de o parte, pe bună dreptate și e foarte bine, Parchetul face largi investigații legate de modul în care s-au retrocedat, s-au restituit fie în natură, fie în echivalent proprietăți de valori uriașe. Pe de altă parte, toată conducerea ANRP, și domnul Băeșu și ceilalți membri din conducere, sunt amendați în fiecare zi de către instanțe că nu retrocedează în 30 de zile. Or, într-un fel, sunt între ciocan și nicovală să facă ceva neverificat și după aceea peste niște ani să răspundă sau să verifice bine, dar atunci trebuie să plătească niște amenzi care sunt mult peste veniturile lor. Deci, nu știu, pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Și atunci trebuie să găsim o soluție pentru că altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanțelor, să faci ceva ce s-a dovedit în multe cazuri ca fiind pripit sau ilegal. Deci sper ca împreună cu ministrul Justiției și ministrul de Finanțe — am informat și CMS asupra acestei situații — să găsim o soluție ca totuși ANRP-ul totuși să funcționeze, dar să funcționeze în condiții bune și corecte", a subliniat Victor Ponta. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”