Primarul din Năvodari, reţinut pentru fapte de corupţie

Primarul din Năvodari, reţinut pentru fapte de corupţie

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei (PSD), care în luna aprilie a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare pentru dare de mită, decizie nedefinitivă, a fost reţinut, vineri, de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, într-un alt dosar, afirmă surse judiciare.

Nicolae Matei (Imagine: Liviu Adasalitei/Arhiva Mediafax Foto)

Conform surselor judiciare citate, Nicolae Matei a fost audiat la DNA Constanţa, ulterior el fiind reţinut pentru două presupuse fapte de corupţie.

Nicolae Matei a fost dus în arestul Poliţiei Constanţa.

De altfel, vineri după-amiază primarul Nicolae Matei a postat pe Facebook un mesaj în care spune că ”de teama DNA funcţionarii publici refuză să mai semneze şi acte banale”, iar astfel se pierd proiecte europene.

“A fi primar în România de astăzi echivalează cu pierderea libertăţii! Ruşine Parlamentului că nu adoptă legi care să înlăture abuzurile procurorilor! Toţi primarii din România au câte două-trei dosare, dar în niciun oraş nu se deschide o fabrică să mai producem ceva! Funcţionarii publici refuză să mai semneze şi acte banale de frica DNA! Pierdem proiecte europene! Tema corupţiei e falsă şi avem nevoie de conducători care să relanseze economia! Motivul sărăciei şi neajunsurilor e că numai producem nimic! România e stat poliţienesc! Nu mă fac vinovat de faptele de care sunt acuzat! Nu pot să scriu neadevăruri şi să bag la puşcărie oameni nevinovaţi!”, scrie primarul în postarea de pe Facebook.

Recent, proiectul iniţiat de primarul Nicolae Matei şi care prevede construcţia unei faleze şi a unor blocuri şi spaţii comerciale la Năvodari a atras nemulţumirea celor mai importante patronate din turism, ANAT şi FPTR, care au susţinut că dacă va fi făcută investiţia va fi distrusă plaja din staţiune.

Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a explicat că în urmă cu câteva săptămâni mai multe persoane au început să facă măsurători pe plaja din Năvodari, afirmând că lucrează pentru primărie. Patronatele din turism s-au sesizat şi au început să facă cercetări, aflând că Primăria Năvodari a depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede construirea pe plajă a unei faleze lungi de şase kilometri şi late de 16 metri, la 60 de metri de mare. Astfel, plaja va fi limitată la maxim 60 de metri lăţime, în condiţiile în care este în vigoare o lege care prevede că nu se poate construi la distanţă mai mică de 150 de metri de mare, potrivit lui Alin Burcea.

Contactat atunci de MEDIAFAX, Nicolae Matei afirma că nu va renunţa la ideea sa, ba mai mult, ia în calcul să facă plângere penală pe numele celor care obstrucţionează proiectul.

Nicolae Matei preciza că proiectul este în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei şi va fi realizat cu fonduri europene.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că va examina dacă va trimite Corpul de Control la Năvodari pentru a verifica situaţia construcţiilor pe care Primăria vrea să le ridice în zona plajei, el menţionând că, dacă e vorba de decizii ale autorităţii locale, acestea pot fi atacate în instanţă.

Nicolae Matei, în vârstă de 47 de ani, este primar al oraşului Năvodari din anul 2008. De asemenea, din anul 2005 Nicolae Matei deţine şi funcţia de preşedinte al PSD Năvodari, iar din 2010 este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene, el fiind membru PSD din anul 2000.

Potrivit CV-ului său de pe site-ul Primăriei, Nicolae Matei este om de afaceri din anul 1992 în domeniul industriei constructoare de maşini, agricultură (avicultura), comerţ cu mărfuri industriale şi materiale de construcţii.

Primarul Nicolae Matei a fost condamnat, în 8 aprilie, de Tribunalul Constanţa, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, următorul termen fiind stabilit pentru 18 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe primarul oraşului Năvodari că, în perioada iunie - octombrie 2012, i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere, denunţător în cauză, să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete, pe care Nicolae Matei le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimbul acestor intervenţii, în 25 octombrie 2012, edilul i-ar fi dat ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro. Cele două terenuri ar fi fost date prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 de lei, însă în realitate nu s-a achitat niciun ban. Unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii, fiind acuzat că a dat în faţa notarului o declaraţie în care a arătat că a primit cei 59.000 de lei.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...