REPORTAJ: Un copil de 11 ani, pianist premiat la concursuri, a rămas orfan şi are nevoie de ajutor - FOTO

REPORTAJ: Un copil de 11 ani, pianist premiat la concursuri, a rămas orfan şi are nevoie de ajutor - FOTO

Un băiat de 11 ani din Petroşani, olimpic la pian şi premiat la concursuri internaţionale, care era crescut doar de mamă, a rămas orfan după ce femeia a fost ucisă de o maşină pe o trecere de pietoni. Copilul are nevoie de ajutor financiar ca să-şi urmeze pasiunea, iar cunoscuţii strâng bani.

REPORTAJ: Un copil de 11 ani, pianist premiat la concursuri, a rămas orfan şi are nevoie de ajutor

Fabiani Prcsina are 11 ani şi este elev în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială "I.G.Duca" din Petroşani. A început să cânte la pian în urmă cu patru ani, când mama sa l-a înscris în clasa I la o şcoală de muzică. Profesorii spun că este atât de talentat încât a reuşit să îi întreacă în concursuri naţionale şi internaţionale de interpretare pe mulţi copii care au început să ia lecţii private încă de la cinci ani.

"Încă din prima lună mi-am dat seama că este un talent cum rar se întâlneşte. Face pian din clasa I, nu de la cinci ani cum se obişnuieşte în cazul copiilor pentru care părinţii îşi doresc o carieră de pianist. A făcut paşi foarte mari spijinit de mama lui, care îi spunea tot timpul «Poţi!». A contat foarte mult suportul şi grija mamei", spune Adina Stan, profesoara de pian a lui Fabiani.

Spijinit de mamă şi ajutat de profesoara de pian care a exersat cu băiatul şi în afara programei şcolare, Fabiani a participat la primul concurs de interpretare la un an după ce atins pentru prima dată clapele unui pian. Primul concurs a însemnat pentru Fabiani şi primul trofeu internaţional câştigat.

"La Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală «Orpheus» a obţinut locul întâi la categoria lui de vârstă şi de atunci s-a obişnuit cu premiile. A urmat în acelaşi an un concurs internaţional de pian la Craiova, pe care l-a câştigat. Au urmat alte concursuri în clasa a III-a, când el abia împlinise nouă ani, pe care le-a câştigat, apoi a participat la faza zonală a olimpiadei de interpretare şi s-a calificat pentru faza naţională. În clasa a IV-a a reuşit să câştige locul întâi la Olimpiada naţională. Concursul a avut loc la Giurgiu şi a fost ultimul la care a mers însoţit de mama sa", povesteşte profesoara de pian.

Mama băiatului, ucisă pe trecerea de pietoni în Săptămâna Mare

Copilul a rămas orfan în 17 aprilie, când mama sa a fost ucisă de o maşină în timp ce se îndrepta către gara din Petroşani pentru a trimite un pachet surorii băiatului, care este studentă în anul I la o facultate de matematică din Timişoara.

Femeia, în vârstă de 41 de ani, traversa pe o trecere de pietoni când un şofer în vârstă de 21 de ani, care conducea cu viteză un autoturism BMW, a lovit-o în plin. Pe trecerea de pietoni se mai afla un bărbat care a fost şi el lovit de maşină. Victimele au fost transportate la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, însă eforturile medicilor au fost inutile. Prima a murit femeia, apoi a decedat şi bărbatul.

Astfel, Fabiani a rămas fără singurul său sprijin, în condiţiile în care era crescut doar de mamă, iar aceasta nu a spus niciodată cine este tatăl băiatului, care nu figurează nici în certificatul de naştere. Chiar şi aşa, copilul a participat, la numai o săptămână după moartea mamei sale, la Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică "Clara Peia" pentru elevi ai claselor 0-IV din şcolile şi liceele vocaţionale de la Lugoj, unde a câştigat locul întâi şi premiul Uniunii Compozitorilor.

"Fabiani ne-a dat o lecţie de viaţă. A spus că mama sa şi-ar fi dorit să participe la acel concurs, unde ar fi trebuit să meargă împreună. A spus că participă şi cântă pentru mama. A impresionat pe toată lumea cu interpretarea sa", a mai spus profesoara de pian.

Profesorii şi minerii din Valea Jiului strâng bani pentru băiat şi sora sa

După moartea mamei sale, Fabiani a fost luat în grijă de familia uneia dintre surorile femeii, care locuieşte la Iscroni, în apropiere de Petroşani, tocmai pentru a putea continua să înveţe la aceeaşi şcoală şi să continue lecţiile de pian.

Profesoara de pian a copilului spune că acesta ar avea nevoie de o bursă şcolară pentru a putea continua să participe la concursurile naţionale şi internaţionale.

"Fabiani este îngrijit de una dintre surorile mamei, care mai are şi ea doi băieţi. Pentru ca Fabiani să poată participa la concursuri este nevoie de o bursă. Sunt cheltuieli cu deplasarea, cu cazarea, cu masa, taxa de participare, care până acum erau acoperite cu eforturi mari de mama lui. Mama lui Fabiani visa ca băiatul să participe în luna iunie la primul său concurs de intepretare în afara ţării, la Milano. Acum nu ştiu dacă reuşim să adunăm banii necesari pentru ca Fabiani să participe", a mai spus profesoara de pian.

Cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială "I.G.Duca" din Petroşani au adunat deja o sumă de bani pentru a-l ajuta pe Fabiani şi sora lui.

Unul dintre inspectorii şcolari de la ISJ Hunedoara, Vasile Pop , a publicat într-un ziar local o scrisoare deschisă, în speranţa că micul pianist va putea fi ajutat să treacă peste această dramă.

"Copilul este unul din marile talente pianistice ale ţării noastre şi o avea ca sprijin părintesc doar pe mama sa, tatăl fiind necunoscut. Sora lui este studentă la Timişoara, bunicii săi, mai sărăcuţi, sunt la Vulcan. În acest moment, se pune problema posibilităţii pierderii unei mari valori artistice, dat fiind faptul că el va trebui să se mute probabil la Vulcan, de unde să facă naveta la Petroşani la pian. Ce crezi că trebuie făcut acum să-l ajutăm pe micuţul pianist? Copilul este o valoare naţională", se arată în scrisoarea deschisă.

De asemenea, au dat bani pentru băiat şi mai mulţi mineri de la Exploatarea Livezeni, acolo unde era angajată Fabiola Prcsina, mama copilului, astfel încât acesta să aibă cele necesare până când va primi pensia de urmaş.

Foştii colegi ai Fabiolei Prcsina spun că femeia era foarte mândră de copiii ei şi le povestea cum băiatul câştigă concurs după concurs.

"Tot timpul ne povestea despre copiii ei. Venea la birou cu cererea de concediu şi povestea că trebuie să plece cu băiatul cel mic la concurs. Se zbătea singură să adune bani pentru ca băiatul să poată participa la concursuri şi era foarte muncitoare ca să-şi păstreze locul de muncă şi să-şi poată creşte copiii. Ultima oară a cerut concediu în luna aprilie, când a fost cu copilul la concurs. Vestea că a murit ne-a şocat pe toţi. Colegii au donat aproape 1.900 de lei pe care urmează să-i oferim copiilor", spuneAlina Gros, una dintre fostele colege ale femeii.

În timp ce oamenii încercă să-l ajute pe Fabiani, Poliţia continuă ancheta în cazul morţii mamei acestuia. Deşi iniţial şoferul autoturismului care a lovit-o pe femeie a fost reţinut şi pe numele său a fost emis de magistraţii Judecătoriei Petroşani mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, acum acesta se află în arest la domiciliu după ce judecătorii Tribunalului Hunedoara au admis contestaţia sa la decizia instanţei din Petroşani.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”