Șeful SJA Prahova a primit 20.000 de euro pentru a interveni în soluționarea unui dosar (referat DNA)

Șeful SJA Prahova a primit 20.000 de euro pentru a interveni în soluționarea unui dosar (referat DNA)

Șeful Serviciului Județean Anticorupție (SJA) Prahova, Constantin Ispas, a primit 20.000 de euro de la un denunțător, în vederea soluționării favorabile a unui dosar în care acesta era cercetat, potrivit referatului prin care DNA a solicitat arestarea preventivă a polițistului.  *Șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova controla o firma cu afaceri în domeniul agriculturii (referat DNA)

Constantin Ispas s-ar fi angajat să intervină pe lângă un ofițer al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Emanuel Saghel, care instrumenta respectivul dosar, conform aceleiași surse.

Prima întâlnire dintre denunțătorul Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) și șeful SJA Prahova a avut loc în aprilie 2010, fiind intermediată de o cunoștință comună, omul de afaceri Valentin Vasile Șchiopulescu.

"La scurt timp, Șchiopulescu Valentin Vasile i-a înlesnit martorului-denunțător întâlnirea solicitată, la un punct de lucru — balastieră — situat pe raza localității Râfov, județul Prahova (...). Cu ocazia discuțiilor purtate, Ispas Constantin a pretins denunțătorului suma de 10.000 euro, ca și preț al intervenției sale la ofițerul coordonator din cadrul BCCO Ploiești, respectiv Saghel Emanuel", se arată în referatul DNA.

Denunțătorul a declarat că după câteva zile, la solicitarea lui Ispas, s-a întâlnit cu acesta în apropierea de Ploiești, unde i-a remis personal suma de 10.000 euro, polițistul asigurându-l că problema lui se va rezolva, iar el să stea liniștit.

"Ulterior, spre finalul anului 2010, martorul denunțător îngrijorat că urmărirea penală continuă în cadrul dosarului penal, a solicitat lui Șchiopulescu Valentin Vasile să-i aranjeze o nouă întâlnire cu Ispas Constantin. Cu această ocazie, Ispas Constantin l-a asigurat pe martor că a discutat personal cu Saghel Emanuel, șeful structurii ce instrumenta dosarul penal și că acesta îi va fi soluționat favorabil", se mai menționează în documentul citat.

Cu aceeași ocazie, Ispas i-a solicitat denunțătorului să sprijine financiar o firmă deținută de doi prieteni ai săi, prin acordarea unui împrumut între societăți.

A doua tranșă de 10.000 de euro i-ar fi fost înmânată lui Constantin Ispas în februarie 2011, chiar la domiciliul acestuia.

După ce denunțătorul a fost arestat preventiv, soția lui Ana Ruxandra Stanciu, cercetată și ea în același dosar, i-a cerut în repetate rânduri șefului SJA Prahova să-i restituie cei 20.000 de euro, însă fără succes, polițistul cerându-i să aibă răbdare, că situația se va rezolva.

Soții Stanciu făceau parte dintr-o grupare infracțională care frauda firme de leasing, fiind condamnați în iunie 2014 la închisoare cu executare.

Astfel, instanța de judecată l-a condamnat pe liderul grupării, Nicolae Stanciu, fost Ceapchie, ginere al consilierului municipal PDL Marilena Stanciu, la patru ani și șase luni de închisoare pentru inițierea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu un prejudiciu de 1.582.508 euro și spălare de bani. Aceeași pedeapsă au primit-o și soția acestuia, Ana Ruxandra Stanciu, și fiul lui, Ceapchie Mădălin, acuzați de aderare la un grup infracțional organizat, înșelăciune și spălare de bani.

Constantin Ispas, șeful SJA Prahova, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile într-un dosar de corupție, după ce Tribunalul Prahova a admis propunerea procurorilor DNA.

În același dosar, ofițerul de poliție judiciară Emanuel Saghel, care este șef serviciu în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, a fost plasat sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al DNA, Constantin Ispas este cercetat pentru luare de mită, trafic de influență (trei infracțiuni), spălare de bani, cercetare abuzivă, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?