Solomon Wigler, consilierul primarului Capitalei, a demonstrat perseverență în activitatea infracțională (motivarea arestării)

Solomon Wigler, consilierul primarului Capitalei, a demonstrat perseverență în activitatea infracțională (motivarea arestării)

Solomon Wigler, consilierul primarului Capitalei, a demonstrat perseverență în activitatea infracțională iar consecințele acțiunilor sale prezintă un grad ridicat de pericol social, se arată în motivarea arestării preventive a inculpatului, măsură dispusă de Tribunalul București pe 4 iunie.

"În cauza de față, natura infracțiunii care se presupune că a fost săvârșită (...), modul insidios în care inculpatul a acționat, consecințele acțiunilor sale (...) conturează un grad ridicat de pericol social al faptei pentru care inculpatul este cercetat. Perioada infracțională (2012—2015) și frecvența actelor materiale demonstrează perseverența inculpatului în încercarea de dobândi foloase materiale prin prezentarea pretinsei influențe pe care a lăsat să se creadă că o are asupra funcționarilor din aparatul administrativ al Primarului General al Municipiului București și asupra consilierilor din cadrul Consiliului General al Municipiului București și justifică presupunerea rezonabilă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică", se arată în motivare.

Instanța a considerat că măsura arestării preventive pare singura care poate să asigure inclusiv bunul mers al anchetei, întrucât inculpatul "își făcuse un obicei din a pretinde și primi sume de bani, rezultând specializarea acestuia în astfel de activități infracționale care constituiau o sursă ilicită de venit".

"Totodată, se va avea în vedere amploarea pe care o cunoaște acest gen de infracțiuni în țara noastră, dezvoltarea fenomenului de corupție care conduce la realizarea de beneficii materiale mari într-un timp relativ scurt și afectează stabilitatea socială, economică și financiară a societății", se precizează în motivarea arestării preventive.

Instanța a mai apreciat că măsura privării de libertate a inculpatului este proporțională cu gravitatea acuzațiilor și se justifică prin asigurarea unei bune desfășurări a procesului, în faza de debut a urmăririi penale.

Judecătorii de la Tribunalul București au admis, pe 4 iunie, propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui Solomon Wigler, consilier personal al primarului Capitalei.

Wigler este acuzat de trafic de influență, în formă continuată (cinci acte materiale), după ce a primit în mai multe tranșe 204.000 euro de la un om de afaceri pentru a interveni pe lângă consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri.

"În perioada mai/ iunie 2012 — mai 2015, inculpatul Wigler Solomon, în calitate de consilier personal al primarului municipiului București, a pretins în mai multe rânduri suma totală de 230.000 euro și a primit în mai multe tranșe suma de 204.000 euro de la un om de afaceri (martor denunțător) pentru a interveni pe lângă funcționari din aparatul administrativ al primarului general al municipiului București și consilieri din cadrul Consiliului General al Municipiului București, lăsând să se creadă că are influență asupra acestora în vederea inițierii și votării unor proiecte de hotărâri", susțin procurorii DNA.

Aceste hotărâri vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale necesare construirii de supermarketuri pe raza municipiului București și acceptarea unei donații către Primăria Capitalei.

"Concret, inculpatul a primit suma totală de 150.000 euro, în patru tranșe, respectiv înainte și după votarea hotărârilor respective. În același scop, la data de 28 mai 2015, omul de afaceri s-a întâlnit cu Solomon Wigler în biroul acestuia din urmă aflat în sediul Primăriei municipiului București, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat pe martorul denunțător că, în ședința Consiliului General al Municipiului București din ziua respectivă, au fost aprobate atât proiectul de hotărâre privind acceptarea donației aferente unuia dintre proiecte, cât și PUZ-ul pentru unul dintre supermarketuri", susțin procurorii.

Ei precizează că, în acest context, Solomon Wigler a convenit cu denunțătorul ca, miercuri, să îi remită 25.000 euro, urmând ca diferența până la 51.000 euro să o aducă în săptămâna 8 — 12 iunie.

Solomon Wigler a fost surprins în flagrant de procurorii anticorupție pe 3 iunie în timp ce primea suma de 25.000 euro în scopul menționat .

"Anterior, în același scop, inculpatul primise, printr-un intermediar, 4.000 euro de la același om de afaceri. Într-un context separat, în 14 noiembrie 2013, Solomon Wigler a mai primit de la omul de afaceri suma de 25.000 euro pentru a interveni pe lângă primarul general al municipiului București, pe lângă care a lăsat să creadă că are influență, în vederea eliberării unei autorizații de construire necesare unei soluții de trafic (sens giratoriu), pentru două supermarketuri", au mai reținut anchetatorii.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...