Tribunalul București judecă cererea DNA de arestare preventivă a lui Rudel Obreja

Tribunalul București judecă cererea DNA de arestare preventivă a lui Rudel Obreja

Tribunalul București judecă joi cererea DNA de arestare preventivă a fostului președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, acuzat de mai multe infracțiuni de spălare de bani și evaziune fiscală în dosarul "Gala Bute".

El a fost reținut luni, iar judecarea arestării preventive a fost amânată pentru joi. În dosar, DNA a cerut Camerei Deputaților încuviințarea pentru urmărirea penală, dar și arestarea preventivă a fostului ministru al Dezvoltării Elena Udrea.

În acest dosar, judecătorii TB au decis, în noaptea de marți spre miercuri, ca primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriță, Ștefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, și Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, să fie cercetați de DNA în arest la domiciliu.

Instanța a respins astfel solicitarea procurorilor de arestare preventivă a lui Cornel Resmeriță, însă decizia nu este definitivă.

Pentru Obreja și Resmeriță, procurorii au solicitat magistraților arestarea preventivă, iar pentru Ștefan Lungu și Gheorghe Nastasia, arestul la domiciliu.

Dosarul a ajuns marți la instanța supremă, însă magistrații de aici s-au sesizat din oficiu și au decis că nu au competența de a judeca cererea DNA, deoarece nu există încă un aviz de începere a urmăririi penale pe numele unui actual sau fost ministru, astfel încât dosarul a fost trimis la Tribunalul București.

Potrivit DNA, Rudel Obreja, la data faptelor reprezentant al SC Europlus Computers SRL și președintele FRB, este acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de spălare de bani, două infracțiuni de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

Cornel Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, este anchetat cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru alții; Ștefan Lungu, la data faptelor consilier personal al ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului Udrea Elena, fost administrator al SC Last Time Studio SRL, cu privire la infracțiunea de trafic de influență; Gheorghe Nastasia, la data faptelor secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, cu privire la infracțiunea de luare de mită; Miron Dorel Gardean, acționar majoritar și administrator al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracțiunile de cumpărare de influență și instigare la abuz în serviciu; Adrian Gardean, reprezentant al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracțiunea de cumpărare de influență, și Miron Lupulescu, director general al SC Termogaz Company SA, cu privire la infracțiunile de cumpărare de influență, instigare la abuz în serviciu, spălare de bani și evaziune fiscală.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, se arată că, în cursul anului 2011, Nastasia, care era secretar general al MDRT, i-a solicitat lui Adrian Gardean, reprezentantul societății Termogaz Company SA, aproximativ 10% din valoarea plăților încasate de această societate, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanțărilor pentru lucrările executate de societate în cadrul programului "Schi pentru România".

Gheorghe Nastasia i-a indicat lui Adrian Gardean că această sumă, de circa 3.000.000 lei, trebuie să o plătească societății lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute.

SC Termogaz Company SA a încheiat în perioada 2010-2011 mai multe contracte de achiziție publică finanțate din fondurile MDRT prin programul "Schi în România", cele mai importante dintre acestea având ca obiect amenajarea domeniilor schiabile din zonele turistice Gutâiul Doamnei și Straja, precum și a unei pârtii de teleschi în orașul Borsec.

De asemenea, consilierul personal al ministrului Elena Udrea, Ștefan Lungu, a primit, în cursul anului 2010, în două tranșe, suma totală de 695.367,06 lei, de la inculpații reprezentanți ai SC Termogaz Company SA Adrian Gardean, Miron Gardean și Miron Lupulescu, în schimbul promisiunii că va determina funcționarii din conducerea MDRT să aprobe finanțarea unor contracte de lucrări încheiate de societatea respectivă cu mai multe unități administrativ teritoriale.

Anchetatorii notează că, pentru a ascunde natura acestor plăți, au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziție. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina