Alegeri în Germania: SPD are prioritate la a încerca să formeze noul guvern, afirmă liderii CSU

Alegeri în Germania: SPD are prioritate la a încerca să formeze noul guvern, afirmă liderii CSU

Social-democraţii (SPD), care au câştigat alegerile legislative din Germania, au prioritate la a încerca să formeze viitorul guvern, a transmis marţi partidul conservator bavarez, aliat al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel, relatează AFP.

Liderul SPD "Olaf Scholz are mai multe şanse să devină cancelar în acest moment, asta este clar", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă liderului Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Markus Soder.

Şeful administraţiei landului Bavaria se delimitează astfel în mod clar de omologul său creştin-democrat din partidul Angelei Merkel (CDU), Armin Laschet, care consideră că trebuie să devină viitorul cancelar, în pofida locul al doilea obţinut duminică.

"Niciun mandat pentru guvernare nu poate fi legitimat din punct de vedere moral plecând de la acest rezultat electoral" obţinut duminică de conservatori, cel mai slab din 1949, a afirmat Soder, care a dorit în primăvară să obţină statutul de candidat la postul de cancelar, după care a renunţat în favoarea lui Armin Laschet, mai puţin popular decât el.

"Rezultatul unui scrutin nu poate fi reinterpretat (...), el trebuie acceptat. Este o regulă de bază a democraţiei", a mai spus Soder.

"SPD nu are un avansa mare, dar este totuşi înaintea partidului Uniunii (CDU-CSU) la finalul alegerilor legislative", a afirmat la rândul său liderul grupului CSU în Bundestag, Alexander Dobrindt.

"În consecinţă, nu se poate revendica un drept automat la un guvern al Uniunii" şi "trebuie să înţelegem că Verzii şi FDP (partidul liberal) sunt primii care vor discuta cu SPD", în vederea formării viitorului guvern, a adăugat el.

O astfel de coaliţie între SPD, ecologişti şi liberali este "prima soluţie evidentă", a apreciat la rândul său Markus Soder.

Armin Laschet, deja criticat de mai mulţi deputaţi din tabăra sa sau de membri din conducerea partidului, pare să se confrunte cu noi probleme.

Dacă CSU se desolidarizează de partidul Angelei Merkel, acesta nu va putea nici măcar încerca să formeze o coaliţie de guvernare cu Verzii şi liberalii, întrucât nu dispune de suficienţi deputaţi în Bundestag fără aportul parlamentarilor bavarezi, comentează AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...