ALEGERI ÎN ISRAEL Israelieni sunt chemaţi marţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Knesset

Un număr de aproximativ 6,3 milioane de israelieni sunt chemaţi marţi la urne pentru a-şi alege membrii parlamentului, Knesset, scrutin ce va fi determinant pentru alegerea viitorului prim-ministru, relatează AFP.

La actualul scrutin se prezintă circa 41 de liste sau partide. Mandatul deputaţilor durează, teoretic, patru ani, dar alegerile anticipate sunt frecvente în Israel.

France Presse explică, în linii mari, cum funcţionează sistemul electoral din această ţară.

Scrutin proporţional, mai multe partide

Sistemul de scrutin proporţional creşte şansele formaţiunilor mici de a ocupa locuri în legislativ.

Numărul de locuri pentru fiecare listă depinde de procentajul de voturi obţinute. De exemplu, dacă un partid obţine 12,5% din voturi, primii 15 candidaţi de pe lista sa vor primi un loc din totalul de 120 ale Knessetului.

În acelaşi timp, un partid trebuie să întrunească minim 3,25% din voturi pentru a putea intra în Knesset, unde poate revendica atunci patru locuri. Acest sistem încurajează astfel partidele mai mici să se alieze cu alte formaţiuni.

În 2015 participarea la vot a fost de 72,3%.

Exerciţiul subtil al coaliţiei

Numărul mare de partide face cvasiimposibil ca unul dintre ele să obţină majoritatea absolută de 61 de locuri necesară pentru a forma guvernul. Odată numărate buletinele, încep tratativele pentru formarea unei coaliţii viabile.

Preşedintele - actualmente Reuven Rivlin - desfăşoară consultări cu partidele, care fac recomandări privind persoana care să încerce formarea guvernului. În urma consultărilor, şeful statului îl sau o desemnează pe cel / cea care are, în opinia sa, cele mai mari şanse de reuşită în acest sens. Respectiva persoană nu este neapărat liderul partidului cu cele mai multe locuri în legislativ.

În 2009, partidul centrist Kadima a obţinut cele mai multe locuri, dar nu a fost în măsură să alcătuiască o coaliţie. De aceea, misiunea formării guvernului i-a revenit lui Benjamin Netanyahu, al cărui partid Likud obţinuse mai puţine voturi decât Kadima, dar care a reuşit să-şi găsească aliaţi.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

3 Băsescu și Ponta, bălăcăreală la Cocina TV! Ponta: După şase seara, culcaţi-vă / Băsescu: E tonul prostului

4 Numărul cazurilor noi de coronavirus se menține uriaș / 592 de cazuri de infectare cu Covid după 14.680 de teste…

5 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!