ALERTĂ Fosta noră a generalului SRI Ion Marin va conduce secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați! DOCUMENT

ALERTĂ Fosta noră a generalului SRI Ion Marin va conduce secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați! DOCUMENT

ALERTĂ Fosta noră a generalului SRI Ion Marin va conduce secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați! Patru procurori au fost admiși și doi respinși după interviul organizat vineri la CSM pentru funcții de procuror și de conducere la secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați.

Procurorii Cerbu Ioan și Iordache Elena, în timp ce Adina Florea, propusă de Tudorel Toader la șefia DNA, Iasinovschi Sorin Eugen și Sterschi Florena Esther au fost declarați admiși. Sterschi a candidat pentru funcția de procuror șef. Olteanu Iuliana Magdalena a fost respinsă la funcția de procuror șef, dar admisă pentru o poziție de simplu procuror.

Florena Esther Sterschi este fosta noră a generalului SRI Ionel Marin, prim-adjunctul directorului PSD al SRI, Radu Timofte. Ea a candidat și pentru șefia Direcției de resurse umane a PG, dar a primit aviz negativ de la CSM.

Iuliana Magdalena Olteanu a lucrat până ieri la Parchetul General (PG). Ea era delegată de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6, însă ca urmare a intrării în vigoare a noilor modificări la legile Justiției, a părăsit PG pentru că nu avea gradul profesional corespunzător. În trecut, a fost prim-procuror la Parchetul din Tulcea. Ea are adeverință de la CNSAS potrivit căreia, în 1988, a fost recrutată de fosta Securitate la doar 16 ani, în liceu, cu scopul ”supravegherii informative a colegilor din Liceul Sanitar din Constanța”.

CNSAS nu i-a atribuit însă calitatea de colaborator al Securității întrucât nu au fost găsite ”documente care să conțină informații transmise Securității de către doamna Olteanu Magdalena Iuliana”, deși ea a semnat un angajament și avea nume de cod ”Cristina”. Potrivit informațiilor G4Media.ro, ea este susținută de fostul membru CSM, Cristian Deliorga, acum judecător la Curtea de apel Constanța. Lui Deliorga ”i-a trecut glonțul pe la ureche” în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori în care a fost condamnat fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghiță. El a scăpat de acuzații, dar s-a retras la Constanța.

Adina Florea provine tot de la Constanța, din sfera de influență a judecătorului Deliorga. A devenit celebră după ce a candidat la șefia DNA și a fost desființată de colegii ei din Secția pentru procurori a CSM, care i-au dat aviz negativ în unanimitate pentru că ar avea ”rezistență scăzută la stres, capacitate redusă de analiză și sinteză, sincope privind onestitatea și imparțialitatea, superficialitate”.

Surpriza notabilă este respingerea Elenei Iordache, una din favoritele lui Tudorel Toader. Tocmai grație bunelor relații cu ministrul justiției era considerată unul dintre procurorii cu șanse mari să obțină șefia Secției pentru anchetarea magistraților. Iordache instrumentează dosarul procurorilor DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală. Onea a recuzat-o pe Iordache, acuzând-o că ”face investigația astfel încât să îl favorizeze pe Sebastian Ghiță”, dar cererea de recuzare a fost respinsă.

Procuroarea Elena Iordache zisă ”Lenți” a fost colegă de facultate la Iași cu ministrul Justiției Tudorel Toader. Deși Toader este născut în 1960, iar Elena Iordache în 1964, cei doi au intrat în același an la facultatea de drept din Iași, în 1982. Potrivit acelorași surse, Elena Iordache și Tudorel Toader au rămas în relații amicale după terminarea facultății. ”Cel puțin, când era la CCR (Tudorel Toader – n.r.), erau în relații bune”, a explicat un magistrat pentru G4media.ro. Procuroarea Elena Iordache este cea care, în urmă cu doi ani, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva lui Traian Băsescu şi care a dat clasare 6 luni mai târziu, după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de câteva ori la audieri în calitate de suspect.

Al doilea procuror respins este Viorel Cerbu de la DIICOT. El a fost adjunctul (interimar) al lui Lucian Papici, șeful Secţiei a I-a din DNA pe vremea lui Morar. A instrumentat primul dosar ANRP, cel deschis în 2011, pe vremea PDL, în urma căruia a fost arestat Remus Baciu, unul dintre vicepreşedinţii instituţiei. Procurorul Cerbu s-a mărginit la anchetarea lui Remus Baciu, nu şi a celorlalţi beneficiari ai despăgubirilor ilegale acordate de ANRP. După ce Kovesi a devenit şefa DNA, dosarele ANRP cu nume celebre precum fosta șefă a DIICOT Alina Bica au fost investigate. Potrivit unor surse judiciare, preşedintele Traian Băsescu s-a opus numirii procurorului Cerbu în funcţia de adjunct al Secţiei a I-a din DNA. Un motiv ar fi fost că, înainte de a fi în DNA, pe vremea CDR, a lucrat la Parchetul general și a instrumentat celebrul dosar Jimbolia în care SRI a fost acuzat că a făcut contrabandă cu petrol în timpul embargoului cu fosta Iugoslavie din anii 90.

În septembrie 2013, procurorul general de atunci Tiberiu Niţu (impus de PSD) a încetat delegările şefilor secţiei I-a din DNA, Lucian Papici şi Mariana Alexandru şi i-a propus pe Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu. Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a protestat întrucât nu fusese consultată şi numirile au fost retrase

Procurorul Viorel Cerbu a plecat apoi la DIICOT, unde era șefă Alina Bica și se ocupă acum de combaterea traficului de droguri. Una peste alta, Cerbu este considerat în procuratură unul dintre cei mai buni investigatori din România. El a instrumentat dosarul în care s-au capturat 2 tone de cocaină în portul Constanța, în urmă cu 2 ani.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Așa o fi?