ALERTĂ Putin, mutare-ȘOC la Budapesta! Oameni buni, atacurile clicii Dragnea/Vâlcov la BNR încep să aibă un înțeles...

ALERTĂ Putin, mutare-ȘOC la Budapesta! Oameni buni, atacurile clicii Dragnea/Vâlcov la BNR încep să aibă un înțeles...

ALERTĂ Putin, mutare-ȘOC la Budapesta! Oameni buni, atacurile clicii Dragnea/Vâlcov la BNR încep să aibă un înțeles... Banca Internațională de Investiții își va muta sediul de la Moscova la Budapesta. Banca Internațională de Investiții (BII) își va muta sediul central din Rusia în Ungaria a anunțat premierul maghiar Viktor Orban după o întâlnire cu președintele instituției monetare, Nikolay Kosov, transmite agenția MTI, citată de  G4Media.ro .

Pe 9 mai 2018, Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege prin care Guvernul a propus transferul a 4 milioane de euro pentru majorarea contribuției României la capitalul Băncii Internaționale de Investiții (BII).

”Mutarea în Ungaria a Băncii Internaţionale de Investiţii este un progres semnificativ”, a declarat șeful Guvernului de la Budapesta.

La reuniunea consiliului guvernatorilor băncii, din luna decembrie a anului trecut, statele membre, printre care și România, şi-au exprimat în unanimitate acordul faţă de relocarea la Budapesta a sediului central și au autorizat banca să semneze contractul în acest sens.

Guvernul Ungariei consideră că mutarea în Ungaria a sediului central va întări caracterul de centru financiar internaţional al Ungariei şi al Budapestei. În prezent, cinci bănci de dezvoltare supranaţională îşi au sediul în Uniunea Europeană, dar niciuna
dintre acestea nu se află în regiunea Europei Centrale.

Banca Internaţională de Investiţii este o instituţie înregistrată la ONU drept bancă interguvernamentală multilaterală de dezvoltare, care are scopul de a sprijini dezvoltarea socială şi economică, prosperitatea şi cooperarea economică în statele membre.

Instituția a fost fondată în 1970 ca o contrapondere la Fondul Monetar Internațional (FMI) de către statele din lagărul socialist: Republica Populară Bulgaria, Republica Populară Ungaria, Republica Democrată germană, Republica Democrată Mongolia, Republica Populară Polonia, Republica Socialistă România, Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice și Republica Socialistă Cehoslovacia.

9 mai 2018/Parlamentul a avizat majorarea capitalului României la Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova 

Camera Deputaților, ca for decizional al Parlamentului, a aprobat, miercuri, proiectul de lege prin care Guvernul a propus transferul a 4 milioane de euro pentru majorarea contribuției României la capitalul Băncii Internaționale de Investiții (BII), instituție de credit cu sediul la Moscova, deținută de mai multe state, între care Rusia este cel mai mare acționar, relata  Profit.ro .

BII are credite brute de circa 56 de milioane de euro acordate clienților din România. Plata capitalului de 4 milioane de euro va fi efectuată de către Ministerul de Finanțe de la bugetul de stat, potrivit proiectului de lege care va fi transmis acum spre promulgare președintelui Iohannis. Reprezentanții PNL și USR s-au opus adoptării proiectului de lege, susținând că România nu are de câștigat prin asocierea la o instituție financiară controlată de Rusia.

BII a fost fondată în 1970 și a început activitatea în anul următor, ca o alternativă de Fondului Monetar de Investiții pentru statele din fostul zonă economică a statelor comuniste CAER. Banca are ca membri guvernele Bulgariei, Vietnamului, Cubei, Mongoliei, Federației Ruse, României, Cehiei, Slovaciei și Ungariei (care a revenit ca acționar în bancă în 2014, după retragerea din 2000).

În 2015, România a semnat noile documente constitutive ale băncii, menite să crească importanța comercială a BII în finanțarea proiectelor din țările membre. Banca nu este taxată în țările membre și nu este reglementată de băncile centrale, inclusiv de către cea din Rusia și nu intră pe lista sancțiunilor financiare impuse Rusiei de Uniunea Europeană după anexarea Crimeei, având statut special. BII avea active de un miliard de euro la jumătatea anului, în creștere de la 881 de milioane de euro la finele anului trecut, din care credite de 337 de milioane de euro, față de 269 de milioane de euro la finele lui 2016. Banca are un bilanț foarte redus în comparație cu capitalul, care era la 392,7 milioane de euro la jumătatea anului și, astfel, un randament foarte redus, cu un profit net de 2,3 milioane de euro la șase luni.

Capitalul subscris al băncii este de 1,3 miliarde de euro, însă doar o parte din acesta a fost și plătit. Ultimul membru care a făcut o plată este Ungaria, care a virat 10 milioane de euro în 2016. Rusia are o cotă de aproape 48% din capitalul băncii, urmată de Bulgaria (13,5%) și Ungaria (12,8%). Cota României din capitalul plătit e de 5,9%. Cele mai multe împrumuturi sunt acordate clienților din Rusia (69,7 milioane de euro), Bulgaria (59,7 milioane de euro) și România (56,6 milioane de euro). De altfel, BII a crescut expunerea pe România cu 16,4 milioane de euro de la finele anului trecut. Banca mai deținea și titluri de valoare de 37,8 milioane de euro în România și avea atrase de pe piața de obligațiuni resurse de 92 de milioane de euro.

În toamnă, BII a mai emis încă o serie de obligațiuni în valoare de 300 de milioane de lei. BII a împrumutat cinci companii din România. Banca a participat, în acest an, la un împrumut sindicalizat de 20 de milioane de euro pentru dezvoltatorul imobiliar Iulius Group. De asemenea, BII a avut și o cotă de 75 de milioane de lei la împrumutul sindicalizat de 1,38 miliarde de lei pentru MEP Retail Investments, bani utilizați în achiziția retailer-ului Profi. 

BII a cumpărat și obligațiuni de 14,5 milioane de euro la Cable Communication Systems NV în 2016, firmă care deține compania operatorul de cablu TV și internet RCS&RDS. În 2016, BII a acordat un împrumut de 4,3 milioane de lei producătorului de carne de pui Avicola Buză (parte a grupului Aaylex) pentru achiziția fermelor Avicola Călărași.

În 2015, BII a împrumutat producătorul de cabluri Romcab cu 15 milioane de euro, investiție ce s-a dovedit nerentabilă, după ce compania a intrat în insolvență. Tot în același an, banca a acordat și un credit de 10 milioane de euro Agricover IFN. BII a finanțat, în 2014, cu 15 milioane de euro și pe bulgarii de la Eurohold pentru majorarea capitalului asigurătorului Euroins România, lider al pieței de RCA.

 
 



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...