ALERTĂ/Cătălin Blebea, membru în CA al TVR din partea guvernului PSD, a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 2,6 milioane de euro în dosarul Realitatea Media de la DIICOT

ALERTĂ/Cătălin Blebea, membru în CA al TVR din partea guvernului PSD, a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 2,6 milioane de euro în dosarul Realitatea Media de la DIICOT

ALERTĂ/Cătălin Blebea, membru în CA al TVR din partea guvernului PSD, a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de peste 2,6 milioane de euro în dosarul Realitatea Media de la DIICOT.

Cătălin Blebea – fost director adjunct al Realitatea Media şi fost director al Global Video Media, pe vremea când cele două companii erau controlate de Sorin Ovidiu Vîntu – a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru un prejudiciu de peste 2,6 milioane de euro, potrivit rechizitoriului consultat de G4Media.ro . Blebea este actual membru în CA al TVR din partea guvernului PSD şi jurnalist angajat cu studii medii al TVR 2.

Alături de Blebea au fost deferiţi Justiţiei şi Ion Ifteni, omul lui SOV, fost preşedinte al CA al Global Video Media şi partenera acestuia, Lia Licănescu, fost consilier personal al primarului Adriean Videanu şi director de cabinet la cancelaria preşedintelui României, Traian Băsescu, până în 2011. Ion Ifteni este cunoscut drept unul dintre denunţătorii fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Blebea şi Ifteni au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală de peste 800 de mii de euro şi riscă între 7 şi 13 ani de puşcărie. Ifteni şi Licănescu sunt acuzaţi şi de spălare de bani. Cătălin Blebea şi Ion Ifteni au fost anchetatţi şi pentru constituire de grup infracţional organizat şi delapidarea patrimoniului Realităţii Media şi al firmei Global Video Media cu alte 1,6 milioane de euro, dar aceste fapte s-au prescris.

Chiar dacă au scăpat de răspunderea penală pentru grup infracţional organizat şi delapidare, Blebea şi Ifteni ar putea răspunde în civil pentru plata prejudiciului întrucât latura civilă nu se prescrie. De altfel, procurorii DIICOT le-au pus sechestru pe avere până la concurenţa sumei de peste 2,6 milioane de euro.

Ce ar fi făcut Blebea şi Ifteni. Între 2006 şi 2008, pe când Realitatea tv îşi extindea reţeaua de staţii locale, cei doi ar fi încheiat mai multe contracte fictive pentru prestări servicii în domeniul audiovizualului. Aşa ar fi delapidat patrimoniul Realitatea Media şi Global Video Media cu 1,6 milioane de euro şi nu ar fi plătit TVA şi impozit pe profit de peste 800.000 de euro.

„Deşi serviciile care au format obiectul celor 19 contracte, fie nu au fost prestate de persoanele juridice menţionate în facturile fiscale ca persoane juridice prestatoare (cazul documentaţiilor întocmite în realitate de persoana juridică Radiomobil Design SRL), fie nu au fost prestate în fapt (cazul licenţelor de emisie şi autorizaţiilor tehnice de funcţionare), inculpatul Blebea Cătălin, instigat de inculpatul Ifteni Ion, a semnat documentele în baza cărora au fost efectuate plăţile către aceste societăţi”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Ce spune Blebea. Fostul director de la Realitatea Media a invocat faptul că nu a ştiut că serviciile plătite nu au fost prestate propriu-zis. „Din cuprinsul declaraţiei din data de 07.12.2016, reiese că inculcpatul Blebea Cătălin a semnat „procesele-verbale – note constatare” la contractele de prestări servicii fără a verifica fizic efectuarea lucrărilor care formau obiectul contractelor, prestaţii care în fapt nu fuseseră executate. Argumentul inculpatului Blebea Cătălin invocat în apărarea sa, în sensul că primise asigurări de la Petran Ioan că lucrările la staţiile de emisie fuseseră efectuate efectiv, nu înlătură obligaţia acestuia de a verifica realitatea serviciului prestat”, arată procurorii Marius Voineag şi Gabriel Cristian în rechizitoriu.

Ce au făcut cu banii Ifteni şi Lia Licănescu. Cei doi au făcut nenumărate achiziţii, deşi veniturile nu le justificau cheltuielile, potrivit unor investigaţii financiare făcute de procurori. De exemplu:

„Conform concluziilor specialiştilor din cadrul DIICOT expuse în raportul întocmit la data de 11.08.2017 a reieşit că Lia Licănescu în perioada 2005-2014 a avut venituri totale 670.412,27 euro, cheltuieli totale 976.386,77 euro, rezultând un deficit patrimonial de 305.974,50 euro”, se arată în rechizitoriu.

Un martor le-a declarat procurorilor că „o însoţea pe inculpata Licănescu Lia la mall-uri, de unde aceasta îşi achiziţiona produse de lux, scumpe, existând <<dăţi în care aceasta cheltuia şi câteva mii de euro>>”, se arată în documentul DIICOT.

Procesul a început la Tribunalul Bucureşti şi are următorul termen de judecată pe 19 decembrie 2019.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...