Amnesty International cere scuze după furia stârnită de raportul de joi: Nimic nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti

Amnesty International cere scuze după furia stârnită de raportul de joi: Nimic nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti

Organizaţia pentru drepturile omului a publicat raportul joi, spunând că prezenţa trupelor ucrainene în zonele rezidenţiale a sporit riscurile pentru civili în timpul invaziei Rusiei, relatează Reuters.

"Amnesty International regretă profund suferinţa şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail către Reuters.

"Prioritatea Amnesty International în acest conflict şi în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejaţi. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă etapă de cercetare. Deşi ne susţinem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea cauzată", spune organizaţia.

Zelenski a acuzat grupul că încearcă să transfere responsabilitatea de la agresiunea rusă, în timp ce şefa Amnesty Ucraina, Oksana Pokalciuk, a spus că raportul a fost un cadou de propagandă pentru Moscova.

Oficialii ucraineni spun că încearcă să evacueze civilii din zonele din prima linie. Rusia, care neagă că a vizat civili, nu a comentat raportul privind drepturile.

În e-mailul său de duminică, Amnesty a declarat că a găsit forţe ucrainene lângă reşedinţe civile în 19 oraşe şi sate pe care le-a vizitat, expunându-le la riscul de fi atacate..

"Aceasta nu înseamnă că Amnesty International consideră forţele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forţele ruse şi nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauţie adecvate în altă parte a ţării”, se arată în comunicat.

"Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti", spune organizaţia..

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

4 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

5 „Miros oribil” / Soția unui fotbalist de la Mondial, acuzații jignitoare în Qatar