Ar fi bine să se aplice și la noi?/Un bărbat din China, obligat să-și plătească soția după divorț pentru curățenia făcută în timpul căsniciei

Ar fi bine să se aplice și la noi?/Un bărbat din China, obligat să-și plătească soția după divorț pentru curățenia făcută în timpul căsniciei

O instanță din China a decis într-un caz de divorț că soția trebuie să fie compensată pentru munca sa în gospodărie, declanșând o dezbatere în mediul online dacă prețul este unul just, relatează CNBC .

Judecătorul a decis că femeia trebuie să primească în jur de 50.000 de yuani chinezești (aproximativ 6.400 de euro) pentru cinci ani de treburi casnice. Asta înseamnă puțin peste 100 de euro pe lună sau 10.000 de yuani pe an în moneda Chinei.

Autoritățile de la Beijing afirmă că venitul mediu al celor mai sărace persoane din țară a fost de 9.808 yuani în 2019, în creștere față de 3.416 yuani în 2015.

Judecătoarea Feng Miao a decis în procesul care a avut loc într-un tribunal din districtul Fangshan din sud-vestul Beijingului că muncile casnice trebuie luate în considerare ca parte a valorii nemateriale a proprietății.

Feng Miao a afirmat că suma de 50.000 de yuani a fost stabilită luând în calcul durata căsniciei, contribuția specifică a femeii la treburile casnice, venitul personal al soțului și nivelul de trai local.

Decizia este primul de acest gen în China, judecătoarea citând prevederi ale noului cod civil intrat în vigoare în luna ianuarie în această țară.

Articolul 1.088 din codul civil prevede că:
  • Dacă un soț are mai multe obligații datorită creșterii copiilor, îngrijirii bătrânilor, asistării celuilalt la locul de muncă etc., în momentul divorțului, soțul are dreptul să ceară despăgubiri celuilalt soț, iar celălalt soț îl va compensa
  • Măsurile specifice vor fi convenite de ambele părți; în cazul în care acordul eșuează, instanța populară va pronunța o hotărâre.
Doamna Wang, o gospodină, a declarat în fața instanței că în timpul căsătoriei sale ea a avut grijă de „fiul ei și de treburile casnice”, în timp ce soțului ei „nu-i păsa de nimic în afara slujbei sale și nu participa la sarcinile familiale”.

Hotărârea instanței a declanșat o dezbatere aprinsă pe platformele social media din China, unii afirmând că acest tip de muncă nu ar trebui remunerat în timp ce alții au criticat cuantumul redus al compensației.

„Doar 50.000 de yuani despăgubiri pentru munca în gospodărie pentru cinci ani de căsătorie? Este destul de profitabil pentru tip!", a scris un utilizator.

„În șase luni, o bonă cu normă întreagă costă mai mult decât atât”, a spus altul.

Din cauza legilor mai liberale și a independenței financiare tot mai mari a femeilor, divorțurile au explodat în China în ultimele două decenii.

Situația îngrijorează autoritățile care încearcă să crească rata natalității pentru a contracara îmbătrânirea populației.

Doamna Wang, care a solicitat 160.000 de yuani (20.400 de euro), a contestat decizia, potrivit presei locale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...