Armata rusă va primi de anul viitor rachete hipersonice Zircon, anunţă preşedintele Putin

Armata rusă va primi de anul viitor rachete hipersonice Zircon, anunţă preşedintele Putin

Testele cu racheta hipersonică rusească Zircon sunt aproape de final şi livrările acestei rachete pentru forţele navale ruseşti vor începe anul viitor, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Această acţiune se înscrie în încercările Moscovei de a lua un avans în competiţia cu SUA şi cu alte state în desfăşurarea următoarei generaţii de rachete cu rază lungă de acţiune care sunt mai dificil de detectat şi de interceptat.

Rusia a susţinut luna trecută că a efectuat cu succes un test cu rachetă Zircon lansată pentru prima dată de pe un submarin.

''Acum este în mod special important să dezvoltăm şi să implementăm tehnologiile necesare creării unor noi sisteme de arme hipersonice, a unor lasere de înaltă putere şi sisteme robotice capabile de a contracara eficient potenţiale ameninţări militare, ceea ce înseamnă că ele vor consolida şi mai mult securitatea ţării noastre'', a afirmat Putin într-o declaraţie televizată.

Preşedintele rus a mai spus că, în cadrul testelor efectuate, racheta a lovit cu succes atât ţintele terestre, cât şi pe cele marine în urma lansărilor submarine sau de pe navele de suprafaţă.

Unii experţi occidentali pun la îndoială avansul tehnologic al rachetelor ruseşti de nouă generaţie, dar admit că prin combinaţia formată din viteză, manevrabilitate şi altitudine rachetele hipersonice sunt greu de detectat şi interceptat. Viteza acestor rachete este de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului, sau mai mult de 6.200 de kilometri pe oră.

În SUA, Pentagonul s-a plâns luna trecută de preţul prea mare al rachetelor hipersonice, de zeci de milioane de dolari bucata, şi le-a cerut societăţilor producătoare să ia măsuri pentru a diminua costurile finale.

Companiile americane Lockheed Martin şi Raytheon Technologies lucrează la dezvoltarea unor arme hipersonice destinate Pentagonului. Bugetul solicitat de acesta din urmă în anul fiscal 2022 pentru cercetarea şi dezvoltarea armelor hipersonice este de 3,8 miliarde de dolari, în creştere faţă de cele 3,2 miliarde alocate acestui capitol în anul anterior. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...