Ăsta ar trebui să demisioneze urgent!/Ministerul Sănătății se bâlbâie cu zilele până să transfere în străinătate un ars grav, iar mecanismul de transfer elaborat de fostul ministru împreună cu supraviețuitori din Colectiv a fost aruncat la gunoi

Ăsta ar trebui să demisioneze urgent!/Ministerul Sănătății se bâlbâie cu zilele până să transfere în străinătate un ars grav, iar mecanismul de transfer elaborat de fostul ministru împreună cu supraviețuitori din Colectiv a fost aruncat la gunoi

La peste 4 ani de la incendiul din clubul Colectiv, în sistemul de sănătate din România domnește în continuare haosul în gestionarea situației pacienților arși grav. Chiar și atunci când este vorba despre un singur astfel de pacient, nu despre o tragedie de dimensiunile celei din Colectiv. Ministerul Sănătății a avut nevoie de 36 de ore doar pentru a începe demersurile de transfer în străinătate pentru un tânăr de 20 de ani electrocutat, care are arsuri pe 70% din suprafața corpului, dezvăluie HotNews.ro.

Un Mecanism de transfer al marilos arși în străinătate, elaborat de supraviețuitori ai incendiului din Colectiv împreună cu fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, prevede că demersurile de transfer ar fi trebuit să înceapă în maximum două ore de la accident. Mecanismul a fost însă abandonat de actuala echipă din Ministerul Sănătății. Începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident - cel mult 24-48 de ore - este considerată vitală pentru acești pacienți.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat duminică, pentru HotNews.ro, că Ministerul Sănătății a început demersurile de transfer sâmbătă seară, la aproximativ 36 de ore de la accident și de când tânărul se află pe patul unui spital care nu are condiții să îl trateze. Tânărul electrocutat a ajuns într-un spital care nu are secție de arși (Spitalul Universitar din București), din cauză că în puținele spitale din România specializate în tratarea arșilor nu s-a găsit niciun loc liber.

Tânărul de 20 de ani este tratat de peste 48 de ore la Spitalul Universitar și urmează să fie transferat la Viena luni dimineață, la 72 de ore de la accident. În cazul pacienților arși grav, începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident (cel mult 24-48 de ore) este considerată vitală.

Info pe scurt:

  • Un tânăr de 20 de ani ars pe 70% din suprafața corpului după ce s-a electrocutat este internat de vineri dimineață la Spitalul Universitar din București, care nu are secție pentru arși și condiții specifice pentru îngrijirea unor astfel de pacienți.
  • Transfer la Viena abia după 72 de ore. Tânărul urmează să fie transferat la Viena luni dimineață, la 72 de ore de la accident. În cazul pacienților arși grav, începerea tratamentului într-un centru specializat pentru mari arși într-un interval de timp cât mai scurt după accident (cel mult 24-48 de ore) este considerată vitală.
  • Încă 6 pacienți arși grav, împrăștiați în acest moment prin spitale din România care nu sunt specializate în tratarea lor. Încă 6 pacienți în situații similare cu tânărul de la Spitalul Universitar sunt internați în acest moment în spitale din România, așteptând măcar eliberarea unui loc într-o unitate pentru arși din țară, a declarat pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
  • Niciun loc liber în unitățile de arși din țară. Spitalul Universitar a fost informat că trebuie să primească și să îngrijească acest pacient deoarece în puținele unități pentru îngrijirea arșilor din România nu exista niciun loc liber, a explicat pentru HotNews.ro medicul Silvia Nica, purtătorul de cuvânt al Spitalului Universitar. România are doar 5 unități funcționale pentru îngrijirea arșilor grav - două unități deschise toamna trecută la Iași și Timișoara, considerate cele mai moderne din țară, una la Spitalul Județean din Brașov, amenajată de medicul Dan Grigorescu dintr-o sponsorizare, și câte una la Spitalui de Arși și Spitalul Floreasca din București.
  • Niciun centru pentru mari arși în țară. Unitățile de arși pe care le are România sunt inferioare centrelor pentru mari arși, care îndeplinesc toate condițiile pentru îngrijirea pacienților mari arși. România nu are niciun centru pentru mari arși.
  • Pacienții arși grav au nevoie de transfer în străinătate. Pacienții arși grav pentru care nu se găsește loc în unitățile din România sau a căror stare este considerată prea gravă pentru a putea fi tratați în aceste unități ar trebui să fie, în mod normal, transferați în străinătate.
  • Mecanism de transfer, în aer. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, elaborase, după un an de întâlniri și discuții cu supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, un Mecanism de transfer în străinătate pentru mari arși care conținea pașii clari de urmat în astfel de situații. Ordinul nu a fost niciodată aplicat și pare să fi ajuns la coșul de gunoi odată cu venirea noii echipe de conducere a Ministerului Sănătății.
  • Victor Costache nu poate fi contactat. HotNews.ro a încercat să îl contacteze pe ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Mecanismul de transfer al pacienților mari arși elaborat în mandatul fostului ministru, Sorina Pintea. Victor Costache nu a putut fi contactat, până la momentul publicării acestui articol.
  • Secretar de stat în Ministerul Sănătății: Demersurile de transfer au început după 36 de ore. Încă 6 pacienți arși grav, în situații similare

Ministerul Sănătății a început sâmbătă seară demersurile pentru transferul în străinătate al tânărului de 20 de ani, electrocutat, cu arsuri pe 70% din suprafața corpului, internat la Spitalul Floreasca, a declarat pentru HotNews.ro Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Practic, Ministerul Sănătății a început demersurile de transfer la 36 de ore după accident, în condițiile în care, în cazul pacienților mari arși, se recomandă ca ei să ajungă la tratament într-un centru specializat în mari arși într-un interval de timp cât mai scurt (cel mult 24-48 de ore). Tânărul de 20 de ani electrocutat va fi transferat, în cel mai fericit caz, 72 de ore mai târziu.

Potrivit secretarului de stat Nelu Tătaru, tânărul urmează să fie transferat luni dimineață la Viena, la Spitalul AKH. Adică la cel puțin 72 de ore după accident.

Încă 6 pacienți în situații similare cu tânărul de la Spitalul Universitar sunt internați în acest moment în spitale din România care nu sunt specializate în tratarea lor, așteptând măcar eliberarea unui loc într-o unitate pentru arși din țară, a mai declarat secretarul de stat Nelu Tătaru pentru HotNews.ro.

Potrivit surselor HotNews.ro, familia tânărului de 20 de ani de la Spitalul Universitar a apelat la foștii supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, o parte dintre ei fiind, în prezent, navigatori voluntari de pacienți pentru alți pacienți români arși grav. La presiunea acestora, Centrul Operațional pentru Situații de Urgență (COSU) și Ministerul Sănătății ar fi început demersurile de transfer. În cazul celorlalți 6 pacienți care așteaptă în spitale din țară, familiile nu au apelat la navigatori și nu au cerut transferul în străinătate.
  • Unde a dispărut Mecanismul pentru transferarea în străinătate a marilor arși?

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a elaborat, după un an de întâlniri și dezbateri cu supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, un Mecanism de transfer în străinătate pentru mari arși care conținea pașii clari de urmat în astfel de situații.

Ordinul de ministru care introducea acest Mecanism de transfer a fost semnat de Sorina Pintea pe ultima sută de metri a mandatului său. Nu a mai ajuns să fie publicat niciodată în Monitorul Oficial și pare să fi fost abandonat de actuala echipă de la Ministerul Sănătății.

HotNews.ro a încercat să îl contacteze pe ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru a afla ce s-a întâmplat cu Mecanismul de transfer al pacienților mari arși elaborat în mandatul fostului ministru, Sorina Pintea. Victor Costache nu a putut fi contactat, până la momentul publicării acestui articol.

Ce prevede Mecanismul de transfer în străinătate al marilor arși elaborat în mandatul fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea:


1. În maximum două ore de la admiterea în spitalul de urgență, la solicitarea medicului curant, se întrunește comisia medicală pentru analiza solicitării de transfer în străinătate care e formată din patru membri: medicul curant al pacientului, medicul din linia de gardă ATI, medicul din linia de gardă chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă sau chirurgie generală, după caz, și un medic de medicină de urgență cu competență în misiuni de transport cu unități de terapie intensivă mobilă.

2. Comisia analizează dosarul medical al pacientului și stabilește, motivând necesitatea, transferul pacientului într-un centru de arși din străinătate pe baza criteriilor din Anexa 5 a OMS 476/2017.

3. Decizia de transfer se transmite imediat Ministerului Sănătății – Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (C.O.S.U.).

4. C.O.S.U. obține acordul de transfer din partea centrelor de arși partenere din străinătate și comunică imediat decizia către D.S.U. care demarează măsurile necesare efectuării transferului.

5. D.S.U. stabilește transportabilitatea pacientului din punct de vedere tehnic și mijlocul de transport care va fi folosit, pe baza datelor primite de la comisia de evaluare.

6. Decizia de transfer se consemnează în formularul raportului medical necesar completării formularului S2 și se comunică imediat, alături de documentele necesare plății, instituțiilor cu competențe în decontarea tratamentului care urmează a fi efectuat în străinătate.

7. Medicul curant al pacientului realizează demersurile necesare pentru întocmirea raportului medical necesar eliberării formularului S2, conform legislației în vigoare.

8. În cazul în care pacientul nu îndeplinește criteriile de transfer în străinătate, comisia consemnează acest lucru în Foaia de observație și va acorda asistență medicală în continuare conform standardelor de specialitate.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 Notă internă strict secretă a FSB: Agenții ruși „cred că Putin este bolnav în faza terminală”