Astronautul american Chris Cassidy a devenit noul comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Astronautul american Chris Cassidy a devenit noul comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale

Americanul Chris Cassidy a devenit noul comandant al echipajului de şase astronauţi aflaţi în prezent la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), din care trei urmează să părăsească joi seară avanpostul orbital cu o capsulă rusească şi să revină vineri dimineaţă pe Terra, informează DPA.

Cosmonautul rus Oleg Skripochka "a predat în mod ceremonial comanda" staţiei în această săptămână astronautului american Chris Cassidy, a anunţat NASA într-un comunicat.

Staţia Spaţială Internaţională, care se află pe o orbită la circa 400 de kilometri deasupra Pământului, este un proiect de colaborare între echipaje de astronauţi americani şi ruşi, care realizează numeroase experimente ştiinţifice, inclusiv unele ce ar fi imposibil de îndeplinit la suprafaţa planetei noastre.

Rusul Oleg Skripochka şi astronauţii americani Andrew Morgan şi Jessica Meir vor reveni pe Terra cu o capsulă Soyuz, a cărei trapă de conectare cu avanpostul orbital se va închide joi seară în jurul orei 22:30 GMT.

Capsula va realiza apoi o coborâre asistată de un sistem de paraşute şi va ateriza în stepele din Kazahstan vineri dimineaţă, în jurul orei 05:15 GMT.

La finalul misiunii lor, Andrew Morgan va fi petrecut 272 de zile în spaţiu, în timp ce Jessica Meir şi Oleg Skripochka vor fi petrecut 205 de zile pe orbită, a precizat NASA.

Chris Cassidy şi cosmonauţii ruşi Anatoly Ivanishin şi Ivan Vagner au ajuns săptămâna trecută la bordul ISS, unde vor petrece o perioadă de 196 de zile.

"Tot ce învăţăm aici acum ne va ajuta să ajungem pe Lună şi pe Marte", a dezvăluit noul comandant al ISS într-un comunicat citat de agenţia spaţială americană.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...