Atac cibernetic: Ucraina suspectează un grup legat de serviciile secrete belaruse

Atac cibernetic: Ucraina suspectează un grup legat de serviciile secrete belaruse

Kievul este convins că un grup de hackeri legat de serviciile secrete belaruse a efectuat atacul cibernetic care a afectat în această săptămână site-uri internet ale guvernului ucrainean şi a utilizat un program malware similar celor utilizate de un grup de hackeri legat de serviciile secrete ruse, a declarat un înalt responsabil al serviciilor de securitate ucrainene, citat de Reuters.

Experţi în securitate cibernetică lucrează în timpul acestui weekend pentru a stabili o "atribuire oficială" a originii atacului comis în noaptea de 13 spre 14 ianuarie împotriva a peste 70 de site-uri internet oficiale, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de EFE.

Serhii Demediuk, adjunct al Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, a declarat pentru Reuters că Ucraina a imputat atacul de vineri - care a perturbat site-uri guvernamentale afişând mesaje ameninţătoare - unui grup cunoscut sub numele "UNC1151" şi că a fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror "consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat".

Este vorba de o primă analiză detaliată făcută de Kiev despre presupuşii autori ai atacului informatic care a lovit zeci de site-uri. Autorităţile au indicat vineri că Rusia este probabil implicată, fără alte precizări.

Belarusul este un aliat apropiat al Moscovei, notează Reuters.

Acest atac cibernetic intervine în timp ce Rusia a concentrat zeci de mii de soldaţi în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar Kievul şi Washingtonul consideră că Moscova pregăteşte un nou atac militar împotriva Ucrainei.

Rusia a declarat că aceste temeri sunt "nefondate".

Biroul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko nu a răspuns pentru moment unei cereri de a comenta şi nici Ministerul de Externe rus. Acesta din urmă a negat anterior orice implicare în atacuri cibernetice.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 China profită de slăbiciunea Rusiei și urmărește un nou obiectiv. Kremlinul este neputincios

3 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

4 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

5 VIDEO „O soluție foarte ieftină” / Încălzirea globală poate fi inversată prin reînghețarea polilor