Augustin Lazăr: Sistemul juridic românesc, unul dintre cele mai moderne la nivel european

Augustin Lazăr: Sistemul juridic românesc, unul dintre cele mai moderne la nivel european

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că se poate afirma fără ezitare că sistemul juridic românesc este unul din cele mai moderne la nivel european, așa cum a opinat recent, la București, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții instituțiilor din justiție.

"A fost un moment de satisfacție pentru reprezentanții acestor instituții, auzind remarca pe care domnia sa (Frans Timmermans — n.r.) a formulat-o și care a fost publicată de AGERPRES, în sensul că sistemul juridic românesc este unul care poate fi privit ca un model european și că cetățenii români pot fi mândri de faptul că acest sistem juridic funcționează și poate fi privit ca un model european", a afirmat Lazăr, prezent sâmbătă la Alba Iulia la o conferință pe tema codurilor penale.

Procurorul general a subliniat că România are un cadru legal care este actualizat la nivelul "cel mai înalt" al standardelor europene.

"Cu toate criticile care se aduc, cu toate problemele care sunt legate de corelarea cu Constituția, cu celelalte acte normative, totuși, sistemul nostru juridic, putem spune, fără ezitare și fără reținere, este unul dintre cele mai moderne la nivel european. Iar în ceea ce privește Codul penal, Codul de procedură penală — ele s-au dovedit și foarte eficace în activitatea organelor judiciare și, în mod deosebit, în activitatea de combatere a corupției, în care România este, într-adevăr, un lider european nu numai pentru că are procurori specializați și structuri specializate, dar pentru că are și instrumente juridice la cel mai înalt nivel european. Așa că, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a avut dreptate când a remarcat acest fapt — că sistemul juridic românesc poate fi un model la nivelul statelor Uniunii Europene", a declarat procurorul general al României.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent joi, la București, la evenimentul intitulat "Dialog cu cetățenii", a declarat că sistemul juridic românesc a devenit un model pentru alte state membre ale Uniunii Europene, iar acesta este un motiv de mândrie pentru cetățenii României.

Augustin Lazăr participă sâmbătă la Alba Iulia la conferința cu tema "Noile coduri — între tradiție și modernism, pe tărâmul principiilor fundamentale — controverse în aplicațiile practice", organizată de Barourile Alba și Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Lazăr își va lansa, cu acest prilej, monografia "Conflictul de interese".

AGERPRES/(A, AS — autor: Marinela Brumar, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Justiția din Ro a deraiat total? O nouă achitare cu cântec la Curtea Supremă

2 „A venit vremea ca Europa să intre în panică”

3 VIDEO Rareș Bogdan / Mi-e plin telefonul de mesaje. Mă întreabă toți ce e cu ea

4 Răsturnare de situație! Bianca Drăgușanu: „Am fost strict imaginea acestei societăți. Nu am avut nicio implicare în desfășurarea activității acesteia”

5 „Banca ciudaților” din Parlamentul European...