Australia: Neonaziştii, o ''ameninţare reală'' pentru securitate (şeful serviciilor de informaţii)

Australia: Neonaziştii, o ''ameninţare reală'' pentru securitate (şeful serviciilor de informaţii)

Şeful serviciilor de informaţii australiene a avertizat că există o ''ameninţarea reală''pentru securitate în ţară din partea grupurilor de extremă dreaptă, precum neonaziştii, informează marţi DPA.

"În Australia, ameninţarea extremei drepte este reală şi în creştere", a declarat Mike Burgess, directorul general al Organizaţiei pentru Informaţii de Securitate Australiene (ASIO), într-un comunicat difuzat luni noapte.

Potrivit lui Burgess, "mici celule" se întâlnesc regulat în unele suburbii din Australia "pentru a saluta steagurile naziste, inspecta arme, a se antrena în luptă şi împărtăşi ideologia lor de ură".

"Aceste grupuri sunt mai organizate (...) decât erau în anii precedenţi", a notat Burgess.

Extrema dreaptă a fost în vizorul agenţiilor de informaţii de ceva vreme, dar a intrat în centrul atenţiei după atacurile teroriste vizând moschei la Christchurch anul trecut, a adăugat el.

"Ameninţarea teroristă acasă probabil că este şi va rămâne inacceptabil de mare pentru viitorul previzibil", a avertizat Burgess.

El a adăugat că "extremismul islamist violent" rămâne principala îngrijorare pentru agenţiile de securitate.

Prim-ministrul Scott Morrison a declarat reporterilor marţi că terorismul şi extremismul "vin în (...) multe culori diferite şi este important ca toate eforturile noastre să-i ţină pe australieni în siguranţă".

La rândul său, ministrul afacerilor interne Peter Dutton a spus că guvernul se va ocupa de cei care vor "să le facă rău australienilor (...) indiferent dacă sunt extrema dreaptă, extrema stângă sau între'' aceste orientări.

Şeful ASIO a avertizat de asemenea că ameninţarea spionajului străin şi a activităţilor de interferenţă este "în prezent fără precedent" şi"mai ridicată acum decât în culmea Războiului Rece". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 Ucraina pregătește contraatacul! / „Urechile rușilor se deschid doar atunci când o bâtă militară gigantică le lovește capul”

4 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

5 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori