Barna despre lista SIPA: Sunt persoanele care au avut acces în arhivă tocmai în baza legii

Barna despre lista SIPA: Sunt persoanele care au avut acces în arhivă tocmai în baza legii

Numele făcute publice de Ministerul Justiției sunt ale persoanelor care au avut acces în arhiva SIPA în baza legii și "în exercitarea funcțiilor pe care le aveau în momentul respectiv", a afirmat purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna.

 "Constatăm menținerea activă în spațiul public a acestui subiect vechi de 10 ani pentru România. Observăm din lista făcută public astăzi de Ministerul Justiției că sunt practic persoanele care au avut acces în arhivă tocmai în baza legii și în baza ordinelor primite din cadrul Ministerului Justiției, deci cumva în exercitarea funcțiilor pe care le aveau în momentul respectiv. Dincolo de aceasta, ca element general, problema reală pe care o avem este cum a putut să existe o asemenea arhivă, deci cine a creat-o inițial. Existența ei este un semn de întrebare despre ce fel de democrație am avut noi imediat după Revoluție", a declarat pentru AGERPRES Barna.

În opinia sa, faptul că această arhivă a fost închisă este un lucru foarte bun și este de părere că dosarele din arhiva SIPA trebuie să fie preluate fie de Arhivele Naționale, fie "de o structură gen CNSAS".

"Faptul că a fost închisă evident că a fost un lucru foarte bun pentru noi. Este un cartof fierbinte pe care îl avem și care, în opinia noastră, ar trebui preluat fie de Arhivele Naționale, fie de o structură gen CNSAS, în momentul în care se va crea o astfel de legislație, pentru că miza acestei arhive este una politică și tocmai de aceea noi considerăm că nu ar trebui să existe un control politic asupra ei la niciun moment, nici acum, nici în viitor", a conchis purtătorul de cuvânt al USR.

Ministerul Justiției a publicat joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA , printre numele care apar pe aceasta figurând cel al senatorului PNL Laura-Iulia Scântei, vicepreședinte al Senatului, și cel al lui Horia Georgescu, fost șef al Agenției Naționale de Integritate.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

3 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Simplă speculație de presă?