Baroul București amână pentru 13 septembrie decizia în cazul excluderii lui Ponta din avocatură

Baroul București amână pentru 13 septembrie decizia în cazul excluderii lui Ponta din avocatură

Baroul București a amânat, marți, pentru data de 13 septembrie, decizia pe cererea depusă de europarlamentarul Monica Macovei privind excluderea fostului premier Victor Ponta din avocatură.

La ședința Consiliului Baroului București de marți a fost prezentă și Monica Macovei.

"Eu doresc aplicarea legii, nu am treabă cu personajul Ponta. Victor Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul București pentru că avea titlu de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, ca atare nu mai poate să rămână avocat. O soluție juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să-i retragă scutirea de examen și atunci automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea și el examen ca alți avocați", a declarat Monica Macovei, la intrare în sediul Baroului .

După ce Monica Macovei și-a expus punctul de vedere, membrii Consiliului au decis să amâne luarea unei decizii în acest caz, deoarece pe ordinea de zi existau foarte multe subiecte în dezbatere.

Decanul Baroului, Ion Dragne, a declarat că nu există în lege un text care să precizeze că, dacă unei persoane i s-a retras titlul de doctor în Drept, i se retrage de drept și titlul de avocat.

În august, Macovei a cerut decanului Baroului București, printr-o solicitare scrisă, excluderea lui Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept', titlu care i-a fost retras.

"Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept'. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat", afirma Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului București.

Europarlamentarul a reamintit că, în ianuarie 2015, a mai solicitat în scris Baroului București excluderea lui Victor Ponta din profesie "după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de 'renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea din București', însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca UB să accepte sau nu 'renunțarea' la titlul de doctor în drept".

"Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea", a transmis Macovei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...