Băsescu: Preşedintele ar trebui să dea un decret ca să-i liniştească pe toţi

Băsescu: Preşedintele ar trebui să dea un decret ca să-i liniştească pe toţi

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, la  Digi24 , că restricţiile s-au relaxat prea devreme în România în comparaţie cu riscul pe care îl prezintă epidemia de coronavirus. În opinia liderului PMP, starea de urgenţă ar fi trebuit menţinută până la 15 iulie.

"Cred că ne jucăm cu focul. Am văzut noile condiţii ale stării de alertă. Cred că sunt insuficiente faţă de riscul major care se prefigurează", a declarat Băsescu.

Europarlamentarul a adus şi câteva argumente pentru a-şi susţine punctul de vedere: În Beijing este carantină, ceea ce înseamnă că în China a pornit al doilea val de îmbolnăviri. Centrul de Cercetări în domeniul Sănătăţii din SUA a avertizat, de asemenea, asupra riscului pornirii celui de-al doilea val. Iar la noi, constatăm o creştere a îmbolnăvirilor în ultima săptămână.

"Înseamnă că virusul e cu noi", a subliniat Băsescu.

"Mă tem că populismul a lăsat din starea de alertă doar un surogat care nu mai serveşte nimănui. Oamenii politici trebuie să ia decizii fără să stea cu ochii pe sondaje. Pe vreme bună şi un prost poate fi om politic, vorba preşedintelui. Marea problemă e dacă eşti om politic în vremuri grele, când trebuie să iei decizii dificile, care nu plac populaţiei. Cred că ne-am grăbit", a precizat Băsescu.

Fostul şef de stat spune că dacă ar mai fi fost la conducerea ţării nu ar fi renunţat la starea de urgenţă până la 15 iulie, iar dacă erau de făcut relaxări le-ar fi făcut în cadrul stării de urgenţă.

"Nu ameţita de stare de alertă, care nu e nici în Constituţie. La noi s-au relaxat prea tare restricţiile. Nu spune nimeni că trebuia să mergem cu încremenirea ţării. Economia trebuie repornită, dar cu măsuri severe. Nu sunt pentru închiderea industriei, sunt pentru închiderea şcolii", a transmis Băsescu.

Liderul PMP susţine că n-ar fi luat deocamdată o serie de măsuri de relaxare şi a dat exemplul întrunirilor de pe 6 până la 20 de persoane. Grupurile ar fi trebuit să fie doar în familie, portul măştii - în orice condiţii. "N-aş fi lăsat lucrurile brambura. Uitaţi-vă în mijlocarele de transport din Bucureşti. Ne-am relaxat complet. Vom vedea ce se întâmplă", a adăugat Băsescu.

Legat de prelungirea stării de alertă, fostul preşedinte crede că va trece în Parlament, în contextul în care PSD face un joc gratuit, ca să obţină voturi.

"Dacă majoritatea parlamentară e iresponsabilă, preşedintele nu are decât să emită decretul de revenire la starea de urgenţă şi am închis subiectul cu toţi demagogii. Iohannis va trebui să-şi asume, pentru asta e om politic", a punctat Băsescu.

Pentru PSD e mană cerească că nu sunt la guvernare

"Se fac de râs toţi. Ăştia de la guvernare au uitat să dea reguli pentru after-school, au înmuiat măsurile până la desfiinţare de dragul voturilor, celorlalţi li se pare prea mult şi preşedintele cred că trebuie să intervină cu un decret, ca să-i liniştească pe toţi, inclusiv pe cei din societatea civilă, care nu au responsabilitate pentru ceea ce spun şi fac", a afirmat Traian Băsescu.

Pentru PSD este mană cerească că nu sunt la guvernare: nu au de dat 40 la sută la pensii, nu au o criză de gestionat, nu au de refăcut lanţuri de aprovizionare. "Dau din gură. Nu vor veni la guvernare până la alegeri nici dacă îi pici cu ceară. În schimb, vor face mult rău cu propaganda", a comentat Băsescu în legătură cu ameninţările PSD că vor introduce o moţiune de cenzură.

Fostul preşedinte spune că tot acest discurs subversiv la adresa guvernului a contribuit la relaxarea mentală a românilor.

"Clasa politică ar fi trebuie să vorbească pe o singură voce. În Europa suntem unici cu această dispută. Pandemia ar trebui scoasă în afara disputelor politice legate de alegeri", a menţionat Băsescu, relatează  Epoch Times .


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...