Beijingul trimite un ''luptător lup'' ca ambasador la Washington

Beijingul trimite un ''luptător lup'' ca ambasador la Washington

China a trimis la Washington un ambasador cunoscut pentru intransigenţa sa, Qin Gang, într-un moment în care relaţiile dintre primele două puteri mondiale sunt "în impas", potrivit diplomaţiei chineze, notează AFP.

Qin Gang, a cărui numire nu a fost confirmată din sursă oficială în pofida numeroaselor zvonuri, a sosit miercuri pe aeroportul JFK din New York, a anunţat ambasada Chinei la Washington, difuzând fotografii ale noului ambasador purtând o mască cu un steag roşu ieşit în evidenţă.



Qin Gang şi-a creat o reputaţie de "luptător lup", această nouă rasă de diplomaţi chinezi cunoscuţi pentru tonul lor agresiv faţă de ţările occidentale.

Cu toate acestea, la sosirea sa, el a fost conciliant faţă de gazdele sale.

"Mă voi strădui să clădesc canale de comunicare şi de cooperare cu toate sectoarele din Statele Unite şi voi acţiona pentru a pune din nou pe drumul cel bun relaţia China-SUA", a promis el, conform afirmaţiilor raportate de ambasada sa.

Hong Kong, Taiwan, Xinjiang, drepturile omului, comerţ, tehnologii şi originile COVID-19: nu lipsesc subiectele de controversă dintre cele primele două puteri mondiale, iar preşedintele american, Joe Biden, nu a schimbat până în prezent politica de confruntare urmată de predecesorul său Donald Trump.

Luni, China a adresat un rechizitoriu în regulă împotriva politicii Washingtonului în cursul primei vizite în ţară a unui înalt responsabil al diplomaţiei americane din epoca Biden, Wendy Sherman.

Relaţia bilaterală se află "într-un impas", i s-a adresat interlocutorul ei chinez, acuzând americanii că văd China "ca pe un duşman imaginar".

Noua administraţie americană nu a numit deocamdată un ambasador la Beijing, dar informaţii apărute în presă mizează pe numirea diplomatului de carieră Nicholas Burns. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”