Belgia: Percheziții în cadrul unui dosar privind 'finanțarea terorismului'

Belgia: Percheziții în cadrul unui dosar privind 'finanțarea terorismului'

Mai multe percheziții au fost desfășurate joi în Belgia, în cadrul unui dosar privind 'finanțarea terorismului', iar o persoană se afla încă în arest vineri, a anunțat Parchetul federal belgian, informează AFP.

De asemenea, potrivit presei belgiene, o tânără belgiană de 24 de ani, 'Molly B.', arestată în noaptea de marți spre miercuri într-un oraș din apropierea frontierei franceze, a stabilit și întreținut legături pe internet cu grupul ce gravita în jurul lui Ines Madani, principala suspectă în afacerea cu butelii de gaz descoperite într-o mașină, în septembrie, la Paris.

Cele două dosare nu sunt legate între ele, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Parchetului federal.

Operațiunea de joi, în timpul căreia 'au avut loc percheziții la Anderlecht (Bruxelles) și Grand (vest), se înscrie în cadrul unei anchete asupra unor fapte de finanțare a terorismului, inițiată în urmă cu mai multe luni', notează Parchetul într-un comunicat.

'Două persoane au fost reținute și duse la audieri de poliție. Una dintre ele a fost pusă în libertate după verificări și audieri. Judecătorul de instrucție va decide în următoarele ore dacă cea de-a doua persoană va fi sau nu pusă în detenție preventivă', precizează Parchetul federal, potrivit căruia nu au fost găsite arme sau explozibili în timpul acestor percheziții.

În ceea ce o privește pe Molly B., aceasta ar fi participat la conversații pe net cu jihadiști aflați în Siria și având legături cu Ines Madani, a relatat vineri cotidianul de limbă flamandă De Standaard.

La 8 septembrie, Ines Madani, în vârstă de numai 19 ani, a fost arestată împreună cu doi complici în regiunea pariziană, în urma unei urmăriri de mai multe zile, după descoperirea unei mașini încărcate cu cinci butelii cu gaz, în plin centrul Parisului. Știindu-se reperate, două dintre cele trei femei, printre care Ines Madani, a încercat să atace polițiști cu un cuțit.

Potrivit anchetatorilor francezi, cele trei suspecte intenționau să treacă din nou la acțiune după eșuarea atacului cu mașină-capcană.

Molly B. a fost inculpată în Belgia pentru 'participare la activități ale unui grup terorist'. 'Ancheta a furnizat indicii conform cărora această femeie și-ar fi adus sprijinul unor persoane care aveau intenția de a comite un atentat în Europa', a indicat Parchetul federal, fără a oferi detalii asupra unor eventuali complici sau țării unde se intenționa comiterea atentatului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...