Biriș (MFP): Avem o fraudă uriașă pe TVA, atât în România, cât și în Europa

Biriș (MFP): Avem o fraudă uriașă pe TVA, atât în România, cât și în Europa

Atât România, cât și Europa, înregistrează o fraudă uriașă pe Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), iar cauzele trebuie eliminate, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Gabriel Biriș, într-o conferință de specialitate.

"În privința fiscalizării consumului — TVA — avem o fraudă uriașă pe TVA, atât în România, cât și în Europa. De ce? Nu cumva din cauză că legislația europeană în materie de TVA a ajuns o invitație la fraudă? Nu cumva acesta e motivul? Vedem în jurul nostru un comportament care nu este unul foarte stimulativ pentru cei care creează, muncesc, înțeleg să fie cetățeni onești ai acestei țări. Nu facem nimic pentru impozitarea pe bune a sumelor care nu pot fi declarate", a spus Biriș.

Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să vină cu soluții pentru eliminarea cauzelor, nu numai pentru tratarea efectelor în ceea ce privește frauda.

"Avem prevederi în Codul fiscal care nu au produs efect. Nu ne întrebăm de ce oare nu produc efecte? Este foarte important să urmărim cauzele și să ne ținem cu dinții în a nu ne dilua atenția înspre a reduce efectele cu a elimina cauzele. Știm care sunt cauzele. Fiecare domeniu important în România are specialiști care pot să le arate. Depinde de politic, de Guvern, să venim cu soluții pentru a eliminarea acestor cauze, nu numai tratarea efectelor", a explicat secretarul de stat.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, joi, o conferință dedicată recomandărilor europene privind înființarea de autorități naționale pentru competitivitate.

Evenimentul și-a propus să dezbată inițiativa legislativă privind constituirea Consiliului Național de Competitivitate în România, urmărind să aducă laolaltă actorii instituționali care pot sprijini activitatea consiliului în vederea creșterii competitivității la nivel național.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”