BOMBĂ. CCR, UMILITĂ de Comisia de la Veneția! Dorneanu și Toader, considerați sclavi politici!

BOMBĂ. CCR, UMILITĂ de Comisia de la Veneția! Dorneanu și Toader, considerați sclavi politici! Comisia de la Venetia urmeaza sa raspunda sesizarilor facute de CCR dupa criticile primite de Curte pentru decizia privind revocarea procurorului sef DNA si dupa ce judecatorul Petre Lazaroiu s-a plans de presiuni din partea presedintiei. Surse apropiate discutiilor au declarat pentru Ziare.com ca raspunsul Comisiei va confirma obligativitatea decizilor CCR, dar si obligatia CCR de a respecta legile si Constitutia Romaniei.

Aceleasi surse sustin ca din punctul de vedere al membrilor Comisiei, dl Tudorel Toader desi este membru titular al acesteia, nu mai prezinta garantia impartialitatii, avand in vedere pozitia sa politica in guvern. Problemele de credibilitate in fata Comisiei ar avea, spun sursele citate, si presedintele CCR Valer Dorneanu, avand in vedere trecutul sau de presedinte al Camerei Deputatilor.

CCR a facut doua sesizari in luna iunie.

Pe 5 iunie plenul CCR a decis sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) si a Presedintelui Conferintei Curtilor Constitutionale Europene "in legatura cu atacurile virulente declansate impotriva Curtii Constitutionale, prin care unii reprezentanti ai unor autoritati publice, precum si ai unor partide parlamentare au discreditat si delegitimat autoritatea acestei institutii fundamentale a statului - garantul suprematiei Constitutiei - fiind pusa sub semnul indoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind facute chiar indemnuri adresate populatiei si Presedintelui statului sa nu respecte si sa nu puna in aplicare Decizia Curtii Constitutionale nr.358 din data de 30 mai 2018, privind cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Ministrul Justitiei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, in principal, si intre Guvernul Romaniei si Presedintele Romaniei, in subsidiar, cerere formulata de prim-ministrul Guvernului. Plenul Curtii Constitutionale a considerat ca aceste actiuni sunt de natura sa puna in pericol democratia, statul de drept si functionarea justitiei constitutionale".

Aceasta sesizare a fost insotita de un scandal pentru ca desi comunicatul initial vorbea despre o decizie in unanimitate, a doua zi judecatoarea Livia Stanciu a declarat pentru Ziare.com ca nu sustine sesizarea, avand in vedere ca "are un continut diferit fata de ce s-a discutat in sedinta".

Pe 20 iunie, Plenul Curtii Constitutionale a Romaniei a hotarat, cu majoritate de voturi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei si a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) "in legatura cu un nou demers indreptat impotriva Curtii Constitutionale, care vizeaza, in concret, o anumita situatie de fapt ce este de natura a crea presiuni cu privire la mandatul domnului judecator Petre Lazaroiu, dar care urmareste, inainte de toate, delegitimarea deciziilor pronuntate de Curtea Constitutionala in actuala sa componenta. Textul scrisorii a fost trimis astazi catre organismele internationale mai sus mentionate".

In urmatoarele zile, este asteptat sa fie dat publicitatii raportul intermediar al Comisiei de la Venetia in privinta legilor justitiei din Romania. Potrivit surselor consultate de Ziare.com, va fi foarte critic in privinta modificarilor pe care PSD-ALDE vor sa le impuna si care, potrivit expertilor Comisiei, ar aduce atingere independentei justitiei.

Concluziile expertilor au fost discutate la Venetia in Subcomisia privind justitia pe 22 iunie. Desi initial anuntase ca va fi prezent la discutii, ministrul Tudorel Toader nu a mai participat la lucrarile Subcomisiei.

Intr-un recent interviu acordat Radio Europa Libera, Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei de la Venetia, a aratat ca acest organism urmareste de cateva luni situatia din Romania. Intrebat despre atacurile la adresa justitiei in fostele state comuniste din Estul Europei, Gianni Buquicchio a spus: "Cei care sunt la putere vor sa schimbe legile pentru ca nu sunt satisfacuti de deciziile justitiei". 
 

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Experți din Coreea de Sud și China avertizează: e o mare greșeală să nu purtăm mască

2 De citit / Ce are de făcut România ca să nu ajungă în situaţia Italiei. Sfaturile unui medic român din Verona af…

3 Adevăratul ucigaș de la Suceava

4 VIDEO Ministrul Sănătății: „În acel cort de triaj, la Timișoara, era o tânără italiancă, trata pacienți români…

5 Document incendiar / PSD le-a dat 570 de milioane de euro samsarilor de drepturi litigioase! Aproape toți sunt c…

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț