BREAKING S-au speriat? Sau e manevră? Proasta cheamă reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții pe tema ordonanței de urgență pe justiție!

BREAKING S-au speriat? Sau e manevră? Proasta cheamă reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții pe tema ordonanței de urgență pe justiție!

BREAKING S-au speriat? Sau e manevră? Proasta cheamă reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții pe tema ordonanței de urgență pe justiție! Premierul Viorica Dăncilă invită reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați la discuții pe tema ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în comunicatul Guvernului, relatează G4Media.ro.

Guvernul a adoptat marți, la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, o ordonanță de urgență de modificare a legilor justiției, care aduce o serie de noutăți precum:

- pentru numirea în funcție a procurorilor de rang înalt (Parchetul general, DNA, DIICOT) avizul trebuie dat de plenul CSM (în prezent dominat de o grupare pro-PSD), nu de secția pentru procurori, așa cum prevede în prezent legea;

- blocarea interimatelor la șefia principalelor parchete (Parchetul general, DNA, DIICOT)

- posibilitatea ca la șefia marilor parchete să poată fi propuși și judecători care au fost procurori  (cum este Alina Ghica, vicepreședintele Curții de apel București, cea care a anulat completele de 5 judecători de la Înalta Curte și o parte din prejudiciul din dosarul Tel Drum)

- Secția specială de investigare a infracțiunilor săvârșite de magistrați ar urma să devină o instituție autonomă, ruptă total de Parchetul General

Ordonanța de urgență a stârnit numeroase reacții critice, atât din țară, cât și din străinătate. Sute de magistrați din toată țara au ieșit la proteste în stradă și au decis încetarea activității drept răspuns la ordonanța de urgență, Comisia europeană a amenințat România cu declanșarea opțiunii nucleare (activarea articolului 7), iar CSM și principalele parchete au solicitat retragerea OUG.

 
 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

2 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei