Broasca și boul

Broasca și boul

De la detonarea celor doua bombe in privinta Guvernului Dancila, raportul MCV si rezolutia PE, PSD-ALDE ofera spectacolul desavarsit nu atat al antieuropenismului, pentru asta iti trebuie totusi o oarecare articulare, ci mai ales al primitivismului si al incompetentei.

In mod normal, nu ar fi trebuit sa fie atat de uimiti, chiar de-a dreptul loviti de meteorit ca dl Iordache, care, ajuns la limita sumarului sau vocabular, a inceput sa se exprime cu degetele.

Continutul raportului MCV era cunoscut la nivelul ministerului Justitiei cu cel putin o saptamana inainte. Dupa cum a explicat fostul ministru Catalin Predoiu, partea romana primeste si informatiile, si drafturile succesive ale raportului, are chiar o marja mica de negociere a variantei finale si, in mod cert, nu o afla de la televizor, atunci cand este prezentata oficial.

Cel mai probabil Tudorel Toader, interfata cu Bruxelles-ul, i-a mintit, fie nespunandu-le ce contine raportul cu adevarat sau promitandu-le ca ii abureste el pe prostii de europeni si o scoate la vopsea.

Asa a facut si cu GRECO, si cu Comisia de la Venetia, asta face de cand s-a instalat la minister, abureste pe toata lumea, spune fiecaruia ce vrea sa auda, jongleaza cu "n" variante convins ca toti sunt fundamental fraieri.

Aceasta mentalitate, a dlui ministru, dar si a celorlalti lideri PSD denota in primul rand primitivismul lor. Oamenii acestia chiar nu inteleg cum merge treaba in lumea civilizata, unde ei nu au niciun contact personal.

Ei chiar nu inteleg ca in lumea aceea daca te-au prins cu minciuna esti mort, ca acolo credibilitatea personala e esentiala, ca lucrurile se negociaza, se angajeaza, se modeleaza mai mult in discutiile informale intre parteneri reciproc credibili.

Imi povestea un fost ministru, de pe vremea cand aveam ministri cu adevarat, ca inainte de intalnirile externe importante cerea de la ambasada Romaniei din tara respectiva o fisa a viitorului interlocutor (prima data, ca apoi stia si singur): ce subiecte il pasioneaza, ce studii are, unde le-a facut, ce tigari fumeaza, ce vin prefera si tot felul de alte detalii care se pot constitui in punti de legatura spre o relatie personala esentiala.

Dl Toader, dl Iordache, dl Dragnea, dna Dancila nu cunosc pe nimeni, nu se vad cu nimeni, nu vorbesc limbi straine, nu stiu nimic despre nimeni, nu-i baga nimeni in seama. Nu exista. Si, de aceea, nici nu au unde sa incerce macar sa-si pledeze cauza.

Se plange dna Dancila ca in Parlamentul European a fost un vot politic. Si cum altfel sa fi fost un vot in Parlament? Evident ca a fost politic. Al tuturor familiilor politice, mai masiv decat in cazul Ungariei.

Reprezentantii ALDE si PSD se plang ca varianta lor nu a fost inclusa in documentele oficiale, dar nu spun de ce ei insisi nu si-au convins colegii de grup parlamentar, pe socialistii si pe cei din ALDE - Europa, ca demersurile lor sunt legitime.

Lasa-i pe "dusmanii" populari si verzi, dar in primul rand ai lor nu i-au crezut. De ce? Pentru ca sunt niste mincinosi decredibilizati. De ce Tudorel Toader, marele ministru profesor academician doctor honoris cauza, zmeul zmeilor la Bucuresti, nu a reusit sa explice ca tot ceea ce a facut e corect si legitim? Pentru ca e considerat un mincinos si e decredibilizat si la Bruxelles, si la Comisia de la Venetia si ceea ce spun nu e o speculatie, ci o informatie.

Il aud pe dl Toader ca recomandarile MCV, prin insasi semantica acestui cuvant, nu pot fi obligatorii. Semantic, cum poate fi obligatorie o propunere, aceea de revocare a unui procuror sef? Dar dincolo de asta, dl Toader isi da temeinic cu tesla in propria conditie profesionala.

Ca recomandarile sunt obligatorii pentru statul roman a spus CCR in Decizia nr. 2 din 2012: "calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism (de cooperare si verificare - n.red.) si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie".

Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi, unul dintre voturi fiind al judecatorului constitutional Tudorel Toader. Mai mult, prim-magistratul asistent al spetei, deci cel care a scris practic aceste vorbe, se numeste Marieta Safta.

Actuala Putere si dl Toader considera ca deciziile CCR sunt facultative? E bine de stiut pentru viitor. Daca sunt obligatorii, sa respecte si Decizia nr. 2/2012.
 

Celor din PSD le place sa se compare cu Viktor Orban. Ca in fabula "Broasca si boul" a lui Gheorghe Asachi: "Broasca mica cat un ou/ Au vazut pascand un bou/ Si mirandu-se prea tare/ De-o faptura atat de mare/ Cugeta c-ar fi noroc/ S-a familiei lauda, daca/ Ar putea sa se prefaca/Din mic, mare dobitoc."

Broasca a crezut ca se face cat boul band apa. Si a a baut apa pana a crapat.

Oricat se umfla Dragnea cu discursuri antieuropene si nationaliste, inspirat, crede el, de Viktor Orban, oricat isi arata muschii, nu va ajunge niciodata la anvergura politica a liderului maghiar, care, pe deasupra, pentru politica iliberala si suveranista pe care o duce, a primit votul explicit al poporului sau.

Deci clica asta lovita de trenul european nici macar autentic antieuropeana nu e. Nu are nici macar in privinta asta o viziune inchegata. Ei sunt doar niste derbedei politici, prinsi asupra faptului, stampilati ca atare si care acum beau apa cu disperare. Sigur ca daca pretul scaparii, singurul lor plan real, ar fi Ro-exitul, l-ar plati.

Soarta lor este a broastei, pentru ca au dimensiunea broastei, oricat s-ar screme.

Vor sa atace raportul MCV la CJUE? Sa-l atace, ar fi minunat! Abia astept sa vad la treaba maiestria lui Cantar pe care l-au cocotat agent la CJUE, desi nu stie nicio limba straina macar.

Lasa-i sa creada ca CJUE e un fel de CCR unde poate trimite dl Dragnea decizia in plic si Dorneanu bate din calcaie! Va fi de-a dreptul delicios.

Lasa-i sa intre in campania electorala de anul viitor cu discursul antiUE,
sa le sugereze romanilor ca nu putem fi demni decat in afara UE! In tara unde nu exista om care sa nu aiba o ruda sau macar o cunostinta plecata la munca in UE, in tara unde sunt primari care au folosit fonduri UE si oamenii au vazut ce se poate face cu ele, in tara unde oamenii au prins deja gustul liberei circulatii, sa lasi impresia ca esti pe cale sa pericilitezi toate acesta inseamna sa te sinucizi politic. Ar fi, ca sa zic asa, ultima gura de apa a broastei.

Daca vor simti ca sunt sa fie scosi cu adevarat din UE, nu am nici cea mai mica indoiala ca romanii ar pune mana pe furci si topoare. Daca se va juca cu focul acesta, PSD va disparea urat de pe scena politica.

Propaganda spune ca CE ar fi impotriva romanilor si a Romaniei. Franz Timmermans, un socialist apropo, a fost clar: "In ultimul an, lucrurile nu doar ca au incetinit, chiar au dat inapoi. Dar in societatea romaneasca e un impuls puternic. Acum e un moment foarte dificil, dar sustinem societatea, care isi doreste anticoruptia, independenta Justitiei".

Deci nu numai ca raportul nu este impotriva romanilor, dar partenerii europeni, cu o intarziere destul de mare, ce-i drept, au sarit in ajutorul romanilor aflati sub ocupatia unei puteri care ii tine prizonieri si cand se revolta ii gazeaza.

Asta nu inseamna insa ca situatia e buna. Dimpotriva. Pe de-o parte, Dragnea&Co vor face tot ce vor mai apuca pentru a scapa de puscarie. Si deja se vede in ce ritm merg modificarile contrare recomandarilor MCV. Politic sunt pierduti, dar macar penal vor sa se salveze.

Pe de alta parte, dupa cum sublinia fostul ministru Cristian Diaconescu, cea mai mare problema este ca autoritatile de la Bucuresti sunt complet izolate in UE, nu mai conteaza in discutia partenerilor. Si din aceasta cauza nu mai au nicio sansa sa apere interesul romanilor si al Romaniei chiar daca ar vrea.

Nu mai are cine sa ne reprezinte intr-un joc firesc de interese de toate felurile, care se negocieaza, se armonizeaza. Si pretul ar putea fi platit pe termen lung, mult dincolo de mandatul Guvernului Dancila.

De aceea, fiecare zi pe care Dragnea si ai lui o mai petrec la putere inseamna un cost foarte mare pentru Romania. Partenerii au sarit in apararea noastra, dar mai mult ei nu pot face. E randul nostru!, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale