Brrrrr!/Voi știați chestiile acestea?

Brrrrr!/Voi știați chestiile acestea?

O privire asupra corifeilor transplantului de organe animale la oameni: China îi finanţează, Forumul Economic Mondial îi premiază.

În ciuda faptului că recoltarea forţată de organe a prizonierilor de conştiinţă din China a atras condamnare la nivel mondial , Partidul Comunist Chinez a investit puternic în cercetări controversate privind utilizarea porcilor modificaţi genetic ca sursă de transplant de organe umane. În acest program, clonarea porcilor a atins de mult o „ scară industrială ”.

Potrivit presei chineze , în 2020, startup-urile care se ocupau cu editarea genetică în China au primit finanţare de aproximativ 2 miliarde de yuani (310 milioane de dolari).

Agenţia Xinhua - controlată de Partidul Comunist Chinez - a publicat o serie editorială pe 22 septembrie 2020, spunând că oamenii de ştiinţă chinezi au făcut o nouă descoperire în ceea ce priveşte tehnologia xenotransplantului de la porci modificaţi genetic.

Xenotransplantul este o procedură medicală prin care organele de animal sunt transplantate la om.

Xinhua a raportat că echipa lui Yang Luhan - fondatoare a companiei Qihan Biotech din Hanzhou, China, şi cofondator şi om de ştiinţă şefă a companiei de editare genică eGenesis din Boston - a creat un prototip de xenogrefă cu potenţial clinic, rezolvând cu succes două provocări majore privitoare la securitatea xenogrefei: eliminarea retrovirusurilor endogene porcine şi îmbunătăţirea imunocompatibilităţii xenogrefei.

Cercetările lui Yang au fost publicate şi în Nature Biomedical Engineering pe 21 septembrie 2020. Coautorii acestei lucrări includ Qihan Biotech, Universitatea Harvard, Spitalul General din Massachusetts, eGenesis din Boston şi Universitatea Agricolă din Yunnan, China.

Lucrarea descrie modul în care tehnologiile de inserare a genelor - CRISPR-Cas9 - şi - transposon - au fost utilizate pentru a modifica un grup de casete genetice la porci pentru a spori în continuare „compatibilitatea imunologică a porcilor şi compatibilitatea coagulării sângelui cu cea a oamenilor”.

Lucrarea susţine: „Porcii proiectaţi prezintă o fiziologie normală, fertilitate şi transmitere a liniei germinale a celor 13 gene şi 42 de alele editate”.

Porci modificaţi genetic pentru transplantul de organe la oameni

În trecut, au existat mai multe descoperiri tehnologice în programul de modificare genetică a porcilor pentru a le face organele mai potrivite pentru transplantul uman, dintre care mai multe au fost rezultatul activităţii profesorului George Church - mentorul lui Yang Luhan de la Harvard Medical School.

În 2015, Yang, alături de Church, a fondat eGenesis la Boston, care a primit 38 de milioane şi, respectiv, 100 de milioane de dolari în două runde de finanţare în 2017 şi 2019 şi alte 125 de milioane de dolari în martie 2021 într-o a treia rundă de investiţii.

În 2017, eGenesis a anunţat că a produs primii porci modificaţi genetic care nu poartă retrovirusuri endogene , eliminând riscul transmiterii virusului de la porci la oameni ; în 2018, eGenesis a produs primul porc modificat cu imunoplex, reducând respingerea transplanturilor de organe alogene ale porcilor.

În plus faţă de cele două probleme tradiţionale ale xenotransplanturilor menţionate mai sus, a existat o altă provocare tehnică: nu se ştia încă dacă organele de la porc pot îndeplini funcţiile de echilibru hormonal şi metabolic ale organelor umane originale după transplant .

După rezolvarea acestor probleme, următorul pas ar fi efectuarea unui număr mare de studii clinice. În primul rând, organele porcine ar fi transplantate pe maimuţe; în continuare, ar trebui efectuate studii clinice pe transplanturi umane.

Însă comercializarea xenotransplantului de porc s-a confruntat cu provocări etice şi de reglementare.

Provocări etice şi de reglementare ale xenotransplantului

De la început, xenotransplantul a fost însoţit de controverse etice care implică mai multe aspecte: confidenţialitatea beneficiarilor transplantului, alocarea resurselor, drepturile animalelor, probleme legale, potenţialul de risc pentru sănătatea publică din cauza retrovirusului endogen porcin şi acceptarea publică şi religioasă a transplantului de organe animale la oameni.

Primele câteva elemente pot fi rezolvate prin îmbunătăţiri specifice şi reglementări stricte, dar xenotransplantul creşte serios riscul pentru sănătatea publică din cauza bolilor. Acceptarea publică a transplantului de organe animale la oameni variază foarte mult în funcţie de ţară, având în vedere mediile culturale şi religioase diferite .

Când aceste provocări au devenit prea dificil de rezolvat, China, unde reglementările etice şi legale rămân în mod semnificativ în urma dezvoltării tehnologice, a oferit o oportunitate.

Astfel că cercetările relevante au fost mutate în China pentru a continua activitatea.

În 2017, Yang Luhan şi Church au cofondat Qihan Biotech în China, „ cu misiunea de a utiliza tehnologia CRISPR pentru a face din xenotransplant o procedură medicală de rutină pentru livrarea de celule, ţesuturi şi organe umane sigure şi eficiente, transplantabile”.

Momentul fondării companiei chineze nu a fost întâmplător: a avut loc exact atunci când trebuiau să înceapă studiile clinice - o etapă în care revizuirea etică este, în general, mai strictă decât în ​​faza de cercetare.

„Progresele tehnologice lasă adesea în urmă reglementările, normele etice şi percepţia publică. În calitate de cercetători şi facilitatori ai tehnologiei, avem responsabilitatea de a ne gândi bine la aceste probleme şi de a transmite logica gândirii noastre publicului”, a declarat Yang Luhan, pentru Xinhua, în 2019.

„Indiferent dacă pot fi aplicate anumitor scenarii şi indiferent de circumstanţele în care pot fi aplicate, toate progresele tehnologice trebuie explorate continuu pentru a dezvolta un cadru util care să facă în mod real ca tehnologia să schimbe societatea”, a adăugat ea.

În prezent, reglementarea etică globală a noilor biotehnologii, cum ar fi xenotransplantul, rămâne în general în urma dezvoltării tehnologice.

Cu toate acestea, în comparaţie cu revizuirea etică - practic inexistentă şi opacă în China - reglementările legale şi supravegherea etică din Statele Unite sunt relativ stricte. În domeniile în care reglementările nu au ajuns încă, cercetarea şi dezvoltarea occidentală încearcă, în general, să nu atingă subiectele controversate din punct de vedere etic.

De exemplu, primul studiu clinic efectuat de echipa savantului chinez He Jiankui, în 2018, asupra copiilor editaţi genetic pentru a obţine imunitate la SIDA a fost condamnată, atât de comunitatea chirurgicală chineză, cât şi de cea internaţională - nu din cauza tehnologiei sale, ci pentru problemele etice evidente implicate.

Cei 122 de oameni de ştiinţă chinezi care au semnat o scrisoare deschisă în care se opunea cercetărilor lui He au criticat revizuirea etică făcută de regimul comunist chinez a cercetării biomedicale, susţinând că este o „farsă”.

De altfel, Partidul Comunist Chinez a implementat „Revizuirea etică a cercetării biomedicale care implică fiinţele umane” la 1 decembrie 2016. Cerinţele în materie de drepturi ale omului şi bioetică enumerate în acesta sunt în esenţă o copie a Declaraţiei despre Bioetică şi Drepturile Omului a ONU, publicată în 2005.

Spre deosebire de reglementările SUA privind modificarea genetică, care provin de la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration / FDA), revizuirea etică biomedicală a Partidului Comunist Chinez este adoptată şi implementată de Comisia Naţională de Sănătate şi Planificare Familială a Partidului - aceeaşi agenţie care a ucis sute de milioane de feţi în China, în ultimii 40 de ani, prin politica sa controversată a copilului unic.

La 15 decembrie 2020, FDA a aprobat porcii GalSafe , care sunt modificaţi genetic pentru a elimina zaharurile alfa-gal, pentru utilizare în medicamente, transplanturi de ţesut şi alimente.

Cu toate acestea, FDA a subliniat, de asemenea, că „Este important să reţineţi că aceşti porci nu au fost evaluaţi pentru utilizare ca produse de xenotransplant sau implantare pe subiecţi umani. Dezvoltatorii oricăror astfel de produse medicale umane trebuie mai întâi să depună o cerere şi să obţină aprobarea de la FDA înainte ca aceste produse să poată fi utilizate în medicina umană”.

Fabrica de porci modificaţi genetic înfiinţată în Sichuan, China

În timp ce Qihan Biotech tocmai şi-a început studiul clinic, Clonorgan Biotechnology din provincia Sichuan a construit deja primul laborator de testare a porcilor modificaţi genetic din China în iunie 2020.

Acest sit acoperă o suprafaţă totală de aproximativ 6,67 hectare. Prima fază de aproximativ 0,7 hectare a fost finalizată, incluzând diferitele zone funcţionale de creştere a porcilor şi săli de operaţii, laboratoare etc. „Este o bază de testare standard pentru porci în scopuri medicale, precum şi o fabrică de organe”, arată un raport al Sichuan Daily , publicat pe 15 septembrie 2020.

În prezent, această fermă-laborator are peste de 200 de porci cu peste 10 tipuri de modificări genetice.

„Cu câteva zile în urmă, un lot de porci destinat cercetărilor a fost expediat de la bază la un anumit spital al Academiei Chineze de Ştiinţe Medicale pentru a fi folosit pentru studii privitoare la transplantul de inimă”, se menţionează în raport.

Pan Dengke, fondatorul Clonorgan Biotechnology, a susţinut că acest tip la scară industrială, producţia de masă a porcilor modificaţi genetic ar putea asigura o aprovizionare suficientă a viitoarei industrii de xenotransplant. Preţul organelor ar fi mai mic decât al celor umane.

„Transplanturile de organe umane costă în jur de 300.000-400.000 de yuani (47.000-62.000 de dolari), în timp ce preţurile în cazul celor xenotransplantate vor fi cu siguranţă mai mici”, a declarat Pan pentru Sichuan Daily în decembrie anul trecut.

În 2019, echipa lui Pan a transplantat rinichii porcilor modificaţi genetic la maimuţe rhesus şi a reuşit să le ţină pe maimuţe în viaţă timp de 32 de zile - în timp ce foloseau imunosupresoare clinice umane. Pan a afirmat că acest lucru a stabilit un record global pentru cea mai lungă supravieţuire după un transplant de rinichi alogen în condiţiile respective.

Potrivit lui Pan, porcii au fost aleşi ca sursă de transplanturi de organe umane deoarece organele porcilor au dimensiuni şi funcţii similare cu cele ale oamenilor, având şi un ciclu scurt de reproducere şi o rată de reproducere ridicată.

Un alt motiv este că, spre deosebire de maimuţe şi urangutani, mai inteligenţi, porcii generează mai puţine probleme etice privitoare la drepturile animalelor şi nu sunt pe cale de dispariţie etc. Chinezii, care consumă în principal carne de porc, sunt mai toleranţi la uciderea porcilor şi folosirea organelor de porc decât ţările occidentale.

Cu toate acestea, Pan pare să fi trecut cu vederea faptul că tradiţia culturală chineză are multe de spus despre spiritualitatea fiinţelor umane şi că o inimă transplantată poate aduce unei fiinţe umane o mulţime de caracteristici - mult mai complicate decât virusurile.

Sprijin din partea Partidului

În ciuda numeroaselor controverse legate de xenotransplant, Partidul Comunist Chinez sprijină puternic industria.

De exemplu, în plus faţă de sprijinul financiar şi publicitatea pe care o face mass-media controlată de stat pentru a putea obişnui opinia publică cu ideea, Yang Luhan a fost selectată ca unul dintre tinerii lideri mondiali - în 2017 - de către Forumul Economic Mondial şi a fost adăugata pe lista China Fortune „Cele mai influente femei din China în afaceri 2020”, cu titlul de cofondator şi şef al companiei eGenesis.

Între timp, proiectele în care a fost implicat Pan Dengke sunt toate finanţate din fondurile oficiale cheie ale Partidului Comunist Chinez, inclusiv Planul naţional de bază pentru cercetare şi dezvoltare, Programul naţional de cercetare şi dezvoltare de înaltă tehnologie şi Fundaţia pentru Ştiinţe Naturale de la Beijing, pentru clonarea porcilor transgenici şi cercetarea celulelor stem embrionare.

Qihan Biotech din Hanzhou este o companie-soră a eGenesis. La 29 martie 2021, compania a strâns 67 de milioane de dolari suplimentari în finanţare din seria A++ cu participarea investitorilor săi strategici, inclusiv Lilly Asia Ventures şi Matrix Partners China, precum şi a acţionarilor existenţi Sequoia Capital şi China Merchants Bank International. Finanţarea cumulată din seria A a depăşit 100 de milioane de dolari. SURSA: Epoch Times


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro