Bucureşti, cel mai activ oraş din România în imobiliare, în 2017; Cluj, preţul mediu de vânzare pe mp, cel mai ridicat (analiză)

Bucureşti, cel mai activ oraş din România în imobiliare, în 2017; Cluj, preţul mediu de vânzare pe mp, cel mai ridicat (analiză)

Bucureştiul a fost, în 2017, cel mai activ oraş din punct de vedere imobiliar din România şi cu cele mai scumpe chirii, dar Cluj-Napoca se poată "lăuda" cu preţul mediu de vânzare cel mai mare pe metrul pătrat, relevă o analiză de specialitate, dată publicităţii joi de o platformă imobiliară dedicată sectorului rezidenţial şi de business.

Conform datelor citate, cele mai listate tipuri de proprietăţi în 2017 pe segmentul rezidenţial au fost apartamentele cu două camere, iar cele mai multe listări atât pentru vânzare, cât şi pentru închiriere, au fost înregistrate în Bucureşti.

În topul celor mai dinamice oraşe pe segmentul de vânzare de locuinţe de pe piaţa imobiliară locală conduce Capitala, urmată de Cluj-Napoca, Constanţa, Floreşti şi Iaşi. De altfel, cele mai multe tipuri de proprietăţi listate anul trecut pe Wizmo.ro pentru segmentul de vânzare au fost apartamentele, iar din totalul de anunţuri pentru proprietăţi destinate vânzării, aproape 90% au fost apartamente situate în oraşe precum Bucureşti, Constanţa şi Floreşti. Pe de altă parte, cele mai multe listări de case au fost înregistrate în Cluj-Napoca, cu un procentaj de 17% din totalul anunţurilor pe acest oraş, urmat de Constanţa (12%).

"Vânzările şi închirierile de locuinţe din România (atât apartamente, cât şi case) şi-au menţinut tendinţa de creştere pe parcursul anului 2017. Această tendinţă se reflectă şi în ceea ce priveşte listările, respectiv raportul dintre oraşele mari, ce oferă valori comparabile cu anii anteriori', a subliniat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Potrivit analizei de specialitate, Bucureşti deţine recordul şi în ceea ce priveşte procentul de construcţii vechi listate, de circa 97%, urmată îndeaproape de Constanţa, cu 96,59%. Totodată, cele mai multe construcţii noi disponibile pe platforma imobiliară online au fost înregistrate în Floreşti, localitate învecinată cu oraşul Cluj-Napoca, un procent de 11% din totalul proprietăţilor listate pe acest oraş.

În ceea ce priveşte perioada dintre momentul publicării anunţului şi vânzarea imobilului, statistica arată un interval de 95 de zile pentru locuinţele noi şi de 116 zile pentru locuinţele vechi.

Cel mai mare preţ mediu de vânzare pe metrul pătrat al unităţilor listate pe Wizmo.ro s-a înregistrat, în 2017, în Cluj-Napoca, respectiv de 1.400 de euro /mp, în timp ce valoarea cea mai mică a fost în Floreşti, la 814 euro/mp.

La capitolul "Închirieri", analiza Wizmo arată că topul oraşelor cu cele mai multe proprietăţi listate a fost ocupat, anul trecut, de Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi şi Timişoara, iar cele mai ofertate au fost apartamentele cu două camere.

De asemenea, pe acest segment, preţul mediu de închiriere la nivel naţional s-a situat la o medie de 500 de euro/proprietate, iar Capitala conduce în ierarhie cu un tarif mediu de 662 de euro, urmat de Cluj-Napoca (616 euro) şi Timişoara (568 euro). La polul opus, cu cea mai scăzută valoare a preţurilor medii de închiriere pentru fiecare proprietate s-a situat Craiova, cu 260 de euro, şi Iaşi, cu 385 de euro. Şi în acest caz, timpul mediu de închiriere a unei proprietăţi disponibile pe Wizmo.ro s-a situat, în 2017, la 93 zile.

Datele citate relevă faptul că, din totalul de locuinţe disponibile spre închiriere în Bucureşti, 96% au fost apartamente, iar restul case. În acelaşi timp, la Craiova 98% dintre proprietăţi au fost apartamentele, pe când cele mai multe case au fost listate în Timişoara (14% din totalul proprietăţilor destinate închirierii în acest oraş). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cine era femeia găsită moartă într-un geamantan, în Oradea

2 Nea ăsta e comisarul de poliție Cosmin Popovici, cu apartament în Spania și nenumărate proprietăți în țară / Nu poate justifica 1,3 milioane lei

3 Trebuie să vedeți asta / Va fi doar o chestiune de timp până când flagelul va ajunge în Europa...

4 Andrei Caramitru / Ghinea, Barna, Drulă și Moșteanu. Cam ăștia. Plus Cioloș. Trebuie să plece…

5 Posibil război civil în Ucraina și un nou pas al Rusiei spre Gurile Dunării, două dintre consecințele înghețării ostilităților în țara vecină