Bulgaria: Arestarea spectaculoasă a unei primăriţe de nou-înfiinţata unitate anticorupţie stârneşte controverse în legătură cu metodele folosite

Bulgaria: Arestarea spectaculoasă a unei primăriţe de nou-înfiinţata unitate anticorupţie stârneşte controverse în legătură cu metodele folosite

Metodele dure inspirate de noua unitate specială înfiinţată de către Bulgaria pentru lupta împotriva corupţiei, un flagel al ţării, au fost puse joi în cauză cu ocazia arestării spectaculoase a unei primăriţe, relatează AFP.

Ţinută încătuşată ore întregi pe o şosea în plin centrul oraşului Sofia, în faţa camerelor de televiziune şi sub supravegherea poliţiştilor cu cagule: aşa au asistat bulgarii la interpelarea, marţi, a Desisavei Ivanceva, primăriţa unui sector al capitalei. Este vorba despre una dintre primele operaţiuni conduse de unitatea judiciară anticorupţie înfiinţată la începutul anului de către guvernul de la Sofia.

Bulgaria, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, este sub presiunea UE de ani de zile din cauza ineficienţei în lupta anticorupţie, un flagel ce plasează ţara pe ultimul loc din cele 28 de state membre în ce priveşte percepţia corupţiei ambiante.

Cotidianul de opoziţie Sega a calificat joi drept ''demonstrativ şi umilitor'' modul de arestare a primăriţei, care a fost interpelată în compania a doi presupuşi complici, cu 70.000 de euro în bancnote mici.

''Această arestare demonstrativă n-are nimic de-a face cu legea. Se dovedeşte o luare de mită în momentul predării şi nu într-o maşină după o cursă în plin centrul oraşului'', a estimat un avocat, Nikolai Hagighenov, la radioul public.

Vicepremierul bulgar pe probleme de justiţie, Ekaterina Zaharieva, a admis faptul ''că au fost depăşite un pic limitele'', ceea ce a stârnit o replică usturătoare din partea procurorului general Sotir Ţaţarov.

''Care este sensul acestei declaraţii (...) în timp ce este vorba despre prima investigaţie comună a unei infracţiuni de corupţie gravă !'', a exclamat procurorul general, evocând ''o discrepanţă între declaraţiile oficiale şi aşteptările reale'' în materie de luptă împotriva corupţiei.

Primăriţa este acuzată că s-a înţeles cu un antreprenor asupra acordării unei mite de 500.000 de euro pentru a face să avanseze un dosar de construcţii, potrivit parchetului.

Guvernul conservator bulgar a fost îndemnat de către Comisia Europeană să adopte o nouă lege anticorupţie înainte ca Sofia să preia, la 1 ianuarie 2018, preşedinţia UE. Această lege, votată în decembrie 2017, a instituit noua unitate în scopul de a ancheta personalităţile de rang înalt, veniturile lor şi eventuale conflicte de interese. Ea a fost imediat criticată de către şeful statului, susţinut de opoziţia socialistă, care o consideră ''ineficientă''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale