Bulgaria este stat suveran, Rusia trebuie să detensioneze situaţia (premierul bulgar)

Bulgaria este stat suveran, Rusia trebuie să detensioneze situaţia (premierul bulgar)

Bulgaria este un stat suveran şi noi am făcut de mult alegerea de a deveni membri ai NATO, a afirmat vineri premierul bulgar Kiril Petkov într-o declaraţie făcută de la tribuna parlamentului în afara ordinii de zi, după ce Rusia a cerut vineri retragerea trupelor străine ale NATO din două state membre, Bulgaria şi România, în cadrul tratatului pe care îl solicită pentru dezescaladarea crizei ucrainene, relatează BTA şi Novinite.

Bulgaria va decide singură cu privire la planurile sale de apărare, în coordonare cu aliaţii săi din NATO, a spus Petkov, invitând Rusia să angajeze un dialog cu Occidentul pentru reducerea tensiunilor, potrivit Reuters.

"De la această tribună, vreau să precizez: Bulgaria este un stat suveran şi a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră a NATO. Ca atare, noi decidem singuri cu privire la organizarea apărării ţării noastre în coordonare cu partenerii noştri", a declarat şeful guvernului bulgar.

"Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă li se aplică selectiv sau într-o măsură limitată", a subliniat el.

"Facem apel la Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv cu privire la dezescaladarea tensiunilor şi să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale", a insistat Petkov.

Moscova a cerut garanţii din partea NATO obligatorii din punct de vedere juridic potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997 .

O notă publicată vineri pe site-ul Ministerului rus de Externe menţiona că în propunerile sale de securitate, Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din Bulgaria şi România, care au devenit membre ale Alianţei Nord-Atlantice după 1997.

Partidul GERB-SDS a solicitat audierea premierului, ministrului apărării şi ministrului de externe în Adunarea Naţională, calificând cazul drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...