Cartel ALFA susţine acţiunile de stradă ale studenţilor, nemulţumiţi de subfinanţarea educaţiei

Cartel ALFA susţine acţiunile de stradă ale studenţilor, nemulţumiţi de subfinanţarea educaţiei

CNS Cartel ALFA susţine acţiunile de stradă ale studenţilor organizaţi de către Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), nemulţumiţi de subfinanţarea educaţiei, se menţionează într-un comunicat remis joi de organizaţie.

În semn de protest, studenţii au dus la Guvern cozonac cu rahat pentru alocarea bugetară din acest an.

"Ne arătăm solidaritatea cu studenţii care îşi exprimă an după an mâhnirea faţă de subfinanţarea educaţiei, care duce la menţinerea şi amplificarea inegalităţilor sociale. În cuvintele acestora, 'bugetul de stat este un cozonac cu rahat - indolenţă îmbrăcată în vorbe goale'!România alocă din nou un procent insignifiant educaţiei prin raportare la Produsul Intern Brut (PIB) şi ignoră complet nevoile învăţământului, dar şi situaţia critică care s-a produs în urma pandemiei. Conform Legii nr. 1/2011, ar trebui să acordăm 6% din PIB către educaţie, doar că din nou, după 10 ani de la adoptarea legii, nu am reuşit să ajungem nici măcar aproape de acel procent", se spune în comunicat.

Sindicaliştii subliniază că anul acesta doar 2,28% din PIB este alocat educaţiei, an în care 15,2% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au finalizat doar opt clase sau mai puţin.

Reprezentanţii Cartel ALFA precizează că anul acesta, 41% dintre elevii români se plasează în aria analfabetismului funcţional, în timp ce 28% dintre elevi au probleme cu prezenţa la cursurile online. De asemenea, 38,5% dintre copiii României sunt în risc de sărăcie şi excluziune socială.

"Pentru mulţi dintre noi, pentru oamenii de rând şi oamenii muncii care au copii înscrişi în sistemul de învăţământ, statisticile de mai sus descriu o realitate înfricoşătoare, mai ales dacă o traducem în destine ratate şi generaţii condamnate să rămână în sărăcie. Aproape jumătate dintre copii se află în risc de sărăcie, şi totuşi guvernul subfinanţeze în continuare educaţia, alocând doar 2,28% din PIB! Atragem atenţia că doar acum câteva luni Preşedintele Klaus Iohannis şi cu grupul din jurul proiectului România Educată prezentau cum vor duce România pe un făgaş mai bun. Încă o dată, în pragul sărbătorilor, ni s-a arătat cum educaţia este una dintre cele mai mici priorităţi pe care România le are", se mai precizează în comunicat.

Astfel, pentru a micşora decalajele sociale existente între elevi, avem nevoie de bani şi de susţinere a acestora. Proiectul de buget, aprobat după nici o zi lucrătoare de la publicare, ignoră complet solicitările studenţilor, ca şi ale salariaţilor, în fapt drepturi garantate de legislaţia în vigoare.

"Nu trebuie să lăsăm nici educaţia, nici sănătatea sau alte bunuri publice, să fie distruse, iar în lupta pentru un sistem educaţional mai just şi incluziv, nu doar studenţii sau profesorii trebuie să lupte. Fiecare dintre noi trebuie să ne alăturăm!", subliniază sindicaliştii.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”