Casa Albă: Rusia ar putea produce de anul viitor drone iraniene pe teritoriul său

Casa Albă: Rusia ar putea produce de anul viitor drone iraniene pe teritoriul său

Rusia "primeşte material din Iran pentru construirea unei uzine de drone" pe teritoriul său, iar acest sit "ar putea deveni complet operaţional la începutul anului viitor", a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

John Kirby FOTO: Profimedia

"Parteneriatul militar între Rusia şi Iran pare să se adâncească", a subliniat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate, adăugând că se bazează în declaraţiile sale pe informaţii ale serviciilor de spionaj americane.

Casa Albă a emis vineri o notă de informare destinată guvernelor şi companiilor străine ca să le facă, potrivit ei, să "înţeleagă mai bine riscurile" programului iranian de drone şi, astfel, să evite să contribuie la acesta "din neatenţie".

Guvernul american a difuzat o imagine din satelit a amplasamentului prevăzut, potrivit serviciilor sale de informaţii, pentru această uzină de drone , în zona economică specială Alabuga, circa 900 km est de Moscova, transmite Agerpres.

SUA estimează că, până în luna mai, Rusia primise "sute" de drone de atac iraniene şi o acuză că le-a folosit recent pentru a "ataca Kievul şi a teroriza populaţia ucraineană", a mai spus John Kirby.

Citând informaţii recent declasificate, Casa Albă a afirmat că dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au fost construite în Iran , transportate prin Marea Caspică şi apoi folosite de forţele ruse împotriva Ucrainei, potrivit Reuters.

Kirby a reiterat, aşa cum Washingtonul a mai spus-o deja, că administraţia Biden este "pregătită să facă mai mult" pentru a "denunţa şi perturba" această cooperare în domeniul dronelor.

"Vom continua să impunem sancţiuni împotriva actorilor implicaţi în transferul de echipamente militare iraniene spre Rusia, destinate să fie utilizate în Ucraina", potrivit purtătorului de cuvânt citat.

Statele Unite au denunţat în mai multe rânduri parteneriatul militar dintre Moscova şi Teheran, care 'merge în ambele sensuri', a spus Kirby, subliniind că Iranul încearcă, la rândul său, să obţină echipamente militare ruseşti "în valoare de mai multe miliarde de dolari".

Teheranul a respins în repetate rânduri acuzaţiile SUA privind furnizarea de arme către Rusia, calificându-le drept "fără fundament", şi a insistat asupra faptului că nu este parte a conflictului ucrainean.

Războiul a relansat discuţiile între Moscova şi Teheran, ambele nerăbdătoare să iasă din izolarea lor în creştere.

Cele două ţări au anunţat recent construirea unei legături feroviare pentru a ocoli rutele tradiţionale de transport maritim şi sancţiunile internaţionale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat