Căsătoria prințului Harry cu Meghan Markle - Guvernul nu va acorda britanicilor o zi de vacanță

Căsătoria prințului Harry cu Meghan Markle - Guvernul nu va acorda britanicilor o zi de vacanță

Guvernul britanic a exclus posibilitatea de a acorda britanicilor o zi de vacanță cu ocazia căsătoriei prințului Harry cu Meghan Markle în luna mai. Decizia este considerată o "decepție" de către unii dintre angajații din Marea Britanie și "rezonabilă" de către alții, informează AFP.

Anunțul logodnei prințului Harry cu actrița americană Meghan Markle, făcut luni, i-a făcut să spere pe mulți dintre angajații britanici, care și-ar fi dorit să primească o zi liberă suplimentară cu ocazia căsătoriei princiare, ce va avea loc în primăvara anului 2018.

Așa s-a întâmplat cu ocazia căsătoriei fratelui mai mare al lui Harry, prințul William, care a luat-o de soție pe Kate Middleton pe 29 aprilie 2011, și cu ocazia căsătoriei părinților lor, prințul Charles și Diana, în 1981. O zi de vacanță a fost acordată britanicilor și cu ocazia jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a, în iunie 2012.

Așteptările angajaților britanici au fost spulberate însă de Guvernul condus de Theresa May, care, de această dată, a decis să excludă posibilitatea acordării unei zile libere. Prim-ministrul britanic s-a justificat miercuri, într-un interviu pentru Sky News, în care a spus că "simpla vedere a două persoane tinere îndrăgostite" este suficientă pentru "a ridica moralul oamenilor".

"O zi liberă nu este acordată în mod automat", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt de la Downing Street Nr. 10 (reședința oficială a prim-miniștrilor din Marea Britanie, n.r.), subliniind că o astfel de decizie este luată de la caz la caz, în funcție de importanța evenimentului.

El a reamintit că nicio zi de vacanță nu a fost acordată pentru a marca nunțile celorlalți doi fii ai suveranei, cea a prințului Andrew cu Sarah Ferguson în 1986 și cea a prințului Edward cu Sophie Rhys-Jones în 1999. În schimb, britanicii au avut dreptul la o zi suplimentară de concediu cu ocazia căsătoriei prințesei Anne, fiica reginei Elisabeta a II-a, în 1973.

Harry are șanse mici de a deveni într-o bună zi rege. El ocupă în prezent locul al cincilea în ordinea de succesiune la tronul britanic, în urma prințului moștenitor Charles, a fratelui său mai mare William și a copiilor acestuia. El va coborî pe locul al șaselea după nașterea, prevăzută în aprilie, a celui de-al treilea copil al cuplului William-Kate.

Unii dintre britanici s-au declarat îngrijorați în privința costului pe care l-ar genera o zi suplimentară de vacanță pentru economia Marii Britanii. Specialiștii au publicat recent previziuni de creștere mai puțin ambițioase până în 2021, din cauza Brexitului și a unei productivități mai slabe.

Dimpotrivă, estimează alți specialiști: o zi de vacanță ar fi în beneficiul industriei turismului și de divertisment. Comentatorul politic Alex Deane, citat de cotidianul economic City A.M., menținerea unui program de lucru obișnuit în acea zi ar avea consecințe negative asupra productivității: indiferent dacă va fi zi liberă sau nu, toată lumea va urmări la televizor căsătoria princiară.

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov și citat de Sky News, 38% dintre persoanele chestionate s-au declarat în favoarea unei zile libere cu ocazia căsătoriei prințului Harry cu Meghan Markle, în timp ce 48% dintre respondenți s-au declarat împotriva acestei propuneri.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

4 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei