Cazul Weinstein suscită o discuție amplă despre abuzurile sexuale la Hollywood

Cazul Weinstein suscită o discuție amplă despre abuzurile sexuale la Hollywood

Noi acuzații împotriva producătorului american Harvey Weinstein au apărut la Hollywood și au declanșat o discuție amplă privind practicile de abuz sexual în capitala mondială a cinema-ului, relatează joi AFP.

Harvey Weinstein, de 65 de ani, este acuzat de viol de trei femei, printre care și de vedeta italiană Asia Argento, și de hărțuirea sexuală a unor actrițe tinere, modele și angajate încă din anii '90. El a răspuns, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că relațiile sexuale dezvăluite public au fost liber consimțite.

Actrița Cara Delevingne, vedeta ultimului film al lui Luc Besson, "Valerian and the City of a Thousand Planets", povestește pe Instagram că Harvey Weinstein, pe care l-a urmat cu reticență în camera lui de hotel, i-a cerut să sărute o femeie care se afla acolo și a încercat să o sărute pe gură, dar a reușit să plece.

Léa Seydoux, vedeta din "La vie d'Adele" și a filmului din seria James Bond "007 Spectre", mărturisește într-un articol din The Guardian că a trebuit "să se apere" pentru a scăpa de puternicul producător, care pur și simplu "se aruncase asupra ei".

Aceste noi mărturii le confirmă pe cele din New York Times și New Yorker din ultima săptămână, ale actrițelor Mira Sorvino, Rosana Arquette, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Emma de Caunes și Judith Godreche, care au descris avansurile sexuale insistente ale producătorului, de cele mai multe ori într-o cameră de hotel și îmbrăcat într-un halat de baie.

Încet încet, limbile se dezleagă și aruncă o lumină crudă asupra unor practici care, potrivit unora, minează de multă vreme Hollywoodul.

"Există oameni de bine la Hollywood, dar există și ticăloși, oameni putrezi până în măduvă oaselor, care se adună în acest mediu pentru că este o lume de ucigași", a declarat pentru AFP consultantul Alex Ben Block, membru al conducerii redacționale a revistei specializate The Hollywood Reporter timp de peste zece ani.

Harvey Weinstein nu este totuși decât "vârful aisbergului", spune actorul și regizorul Rob Schneider ("Inside Amy Schumer"), într-o înregistrare video postată pe site-ul TMZ, în care mărturisește că a fost el însuși hărțuit de un cineast celebru când era tânăr.

"Actorii, actrițele mai mult decât bărbații, sunt cei mai vulnerabili. Au nevoie de un agent, iar agenții sunt și ei respingători", afirmă el. "Directorii de casting, producătorii, regizorii, se întâmplă peste tot în industrie", a adăugat Schneider.

În articolul său, Léa Seydoux spune că întâlnește bărbați ca Harvey Weinstein "tot timpul" și denunță tratamentul misogin al femeilor în cinema, de la pretențiile de perfecțiune fizică până la decalajul salarial nejustificat față de bărbați.

Scandalul a deschis și cutia Pandorei în privința ipocriziei de la Hollywood, comentează AFP.

Rose McGowan este una dintre actrițele menționate în New York Times că ar fi încheiat un acord amiabil cu Harvey Weinstein după un astfel de incident, ceea ce ea pare să confirme într-o avalanșă de postări pe Twitter privind această afacere. Ea a lansat o veritabilă campanie pe Twitter pentru a obține demisia întregului consiliu de administrație al Weinstein Company, inclusiv al lui Bob, fratele lui Harvey și cofondator al casei de producție. "Erau cu toții la curent", acuză actrița.

De asemenea, ea spune că actorul Ben Affleck este un mincinos, pentru că știa perfect despre comportamentul lui Weinstein, care i-a lansat cariera, deși a lăsat să se înțeleagă că nu știa. Ea a citat răspunsul lui Affleck când a aflat despre faptul că a fost agresată sexual de Weinstein — "La naiba, i-am spus să nu mai facă așa ceva!".

McGowan a încheiat o înțelegere amiabilă privind plata unei despăgubiri de 100.000 de dolari în 1997, după un incident într-un hotel în timpul unui festival de film, a scris New York Times.

În acest context, Ben Affleck și-a cerut scuze miercuri unei prezentatoare de televiziune căreia i-a pus mâinile pe sâni în urmă cu peste un deceniu, scrie DPA.

Affleck postase un comunicat pe Twitter despre Weinstein, afirmând că este "întristat și furios că un bărbat cu care am lucrat și-a folosit poziția de putere pentru a intimida, hărțui sexual și manipula multe femei de-a lungul deceniilor".

Un utilizator de Twitter a răspuns la această postare, scriind că o dată "i-a atins sânii lui Hilarie Burton" în timpul unui interviu televizat în direct. "Toată lumea a uitat", a scris utilizatorul, la care Burton a răspuns: "Eu nu am uitat".

Imagini cu incidentul din 2003 au fost din nou postate pe internet. "Am acționat inadecvat față de doamna Burton și îmi cer sincer scuze", a scris Affleck mai târziu pe Twitter.

Potrivit TMZ, producătorul Harvey Weinstein a plecat în Arizona pentru a urma un tratament pentru dependența de sex. Purtătoarea sa de cuvânt, Sallie Hofmeister, contactată de AFP, nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

În cursul zilei de miercuri, Remy, fiica producătorului a alertat poliția privind un comportament "suicidar" al tatălui său. Poliția, venită la fața locului, a ajuns la concluzia că este vorba despre o simplă "dispută familială", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a LPAD.

Producătorul s-a declarat "profund devastat" după despărțirea de soția sa Georgina Chapman, care a anunțat marți că îl părăsește, potrivit site-ului Page Six.

Scandalul, din ce în ce mai amplu, și-a făcut simțite efectele și pe scena politică, întrucât Harvey Weinstein finanța tabăra democrată, pentru care a făcut personal donații de 1,4 milioane de dolari din 1990, potrivit Center for Responsive Politics, și pentru care a strâns sute de mii de dolari.

Criticați după mai multe zile de tăcere, Hillary Clinton s-a declarat marți "șocată și revoltată", în timp ce Barack și Michelle Obama au spus că sunt "dezgustați".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 Scandal sexual în handbalul românesc