Ce se știe despre atacul cu drone de la Moscova: Plan de urgență în capitala Rusiei. Reacția Kievului VIDEO

Ce se știe despre atacul cu drone de la Moscova: Plan de urgență în capitala Rusiei. Reacția Kievului VIDEO

Moscova a fost vizată în primele ore ale dimineţii de marţi de un rar atac cu drone, care a provocat pagube catalogate drept „minore” la două clădiri. Autoritățile au instituit un plan de urgență numit „Taifun”.

Moscova: Intervenție într-o zonă vizată de drone FOTO EPA-EFE

Potrivit presei ruse, între 25 și 32 de drone s-au îndreptat în zorii zilei de marți asupra Moscovei. Ministerul rus al Apărării susține că a doborât opt drone la periferie: trei prin mijoace de război electronic, iar cinci cu sisteme de apărare antiaeriană Panțîr-S.

Intervenții de urgență și restricții de circulație

„În aceasta dimineaţă, în zori, un atac cu drone a cauzat pagube minore la mai multe clădiri. Toate serviciile de urgenţă din oraş sunt la faţa locului. Nimeni nu a fost grav rănit până în prezent”, a transmis primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

De fapt, potrivit presei ruse, doar două clădiri au fost atinse de drone, iar pagubele sunt neînsemnate. Una dintre clădiri este situată pe Strada Profsoiuznaia, iar cealaltă pe Strada Atlasov, într-o zonă cunoscută drept Noua Moscovă.

Cladirea avariată pe Strada Atlasov FOTO meduza.io

Cladirea avariată pe Strada Atlasov FOTO meduza.io

Serviciile de urgență au fost mobilizate pentru o intervenție pe Bulevardul Leninski, unde două persoane ar fi fost rănite ușor probabil de resturi de la o dronă. Traficul a fost blocat timp de aproximativ o oră de-a lungul Străzii Udalțova, de la Bulevardul Leninski până la Strada Mihail Pevțov, dar s-a reluat între timp. În schimb, aeroporturile au funcționat normal.

Incidente lângă capitala Rusiei

Incidente cauzate de drone au fost raportate totodată în localități din apropiere, și anume la Odințovo și Krasnogorsk, dar și pe lângă autostrăzile Novorijskoe și Rubliovskoe.

Aceste incidente au apărut cel mai probabil în urma doborârii dronelor care se îndreptau spre capitala Rusiei.

Potrivit primarului Sobianin, mai mulți locuitorii de pe Strada Profsoiuznaia, în sudul Moscovei, au fost evacuați.

„Imediat după finalizarea lucrărilor serviciilor speciale, locuitorii se vor putea întoarce în apartamentele lor”, a declarat edilul Moscovei.

Cel mai mare atac cu drone cunoscut la Moscova

Moscova şi regiunea sa, situate la peste 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost până în prezent rareori vizate de atacuri cu drone de la începutul agresiunii militare ruse din țara vecină, la 24 februarie 2022, chiar dacă acest tip de atacuri s-a înmulţit în alte părţi ale Rusiei.

Imagini difuzate pe reţele de socializare arătau urme de fum pe cer. În altele se poate vedea ferestre sparte la două clădiri.

Acesta este cel mai grav atac cu drone cunoscut la Moscova de la cel din noaptea de 2 mai asupra Kremlinului, pe care regimul de la Moscova l-a atribuit direct Ucrainei.

Atacul de la Moscova urmează celui de la Kiev, capitala Ucrainei, în cursul nopţii de luni spre marţi, al treilea în 24 de ore, care s-a soldat cu cel puţin un mort și trei răniți.

Moscova acuză Kievul

Nu se știe deocamdată cine a lansat dronele. Deloc surprinzător, Moscova s-a grăbit să acuze Kievul. „În această dimineață, regimul de la Kiev a comis un atac terorist folosind drone împotriva unor ținte din Moscova”, a susținut Ministerul rus al Apărării.

Andrei Kartapolov, președintele Comitetului de Apărare din Duma de Stat, a calificat atacul de la Moscova o „campanie de informare” și un „act de teroare împotriva populației civile”.

Ucraina a respins imediat aceste acuzații. „Urmărim cu plăcere și anticipăm o creștere a numărului de atacuri, dar nu avem o implicare directă, desigur”, a declarat consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak. El a adăugat că autoritățile ucrainene sunt mai preocupate de bombardamentelele din ce în ce mai frecvente asupra Kievului decât de dronele de la Moscova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?