CEDO condamnă Ungaria pentru că a refuzat accesul unui jurnalist într-un centru pentru solicitanţi de azil

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Ungaria pentru că i-a refuzat unui jurnalist accesul într-un centru de primire a solicitanţilor de azil, fără un motiv suficient, transmite AFP.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată în 2016 de Illés Szurovecz, un jurnalist ungar care lucra pentru un portal de informaţii şi căruia i s-a refuzat permisiunea de a face interviuri şi fotografii în centrul de primire de la Debreţin (est) pentru a relata despre condiţiile de viaţă de acolo.

Potrivit comunicatului emis de CEDO, instanţa 'nu a fost convinsă că restrângerea posibilităţii pentru reclamant de a întreprinde o asemenea muncă de cercetare, împiedicându-l astfel să relateze prin informaţii la prima mână despre o problemă ţinând de un interes public considerabil, şi anume criza refugiaţilor în Ungaria, era suficient justificată'.

Autorităţile ungare nu şi-au motivat interdicţia de acces decât prin 'raţiuni sumare, şi anume eventuale probleme pentru securitatea şi viaţa privată a solicitanţilor de azil', arată CEDO.

Cei şapte judecători, printre care şi cel ungar, au considerat în unanimitate aceste motive ca insuficiente pentru a se restrânge libertatea de exprimare.

'A pune obstacole pentru accesul jurnaliştilor la informaţie riscă să-i descurajeze, chiar să-i împiedice să relateze informaţii exacte şi fiabile către public şi, prin urmare, să-şi joace rolul indispensabil de ''câini de pază''', subliniază instanţa europeană.

CEDO nu a condamnat totuşi statul ungar la plata unei amenzi către jurnalist. 'Constatarea încălcării echivalează prin ea însăşi cu o satisfacţie echitabilă suficientă pentru dauna morală suferită', a indicat instanţa de la Strasbourg.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Surse din Poliție: Șefii se tem că au fost înregistrați de clan în biserică / Percheziții cu cântec

2 Țiitoare de lider PNL angajată la stat

3 Legist INML București / „Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată alt…

4 Cică ele ar adevăratul motiv al intrării lui Băse în cursa pentru Primăria Capitalei

5 Prima bombă de campanie! Șarlatania din trecutul deputatului USR Stelian Ion: handicap inventat pentru locuinț…