CEDO, sesizată de anturajul lui Navalnîi pentru a obţine transferul său în Germania

CEDO, sesizată de anturajul lui Navalnîi pentru a obţine transferul său în Germania

Anturajul opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat la reanimare în Siberia după ce a fost victima unei "otrăviri" potrivit apropiaţilor săi, a sesizat vineri Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obţine de la autorităţile ruse autorizaţia de a-l transfera în Germania, informează instituţia, potrivit AFP.

Anturajul "cere ca CEDO să invite guvernul rus să autorizeze ca dl Navalnîi să fie transportat în Germania pentru a primi îngrijiri", a precizat aceeaşi sursă, precizând că acest caz "va fi examinat în zilele următoare".

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a fost sesizată în baza articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să ia măsuri de urgenţă atunci când integritatea fizică a unui reclamant este ameninţată.

Aleksei Navalnîi se deplasa de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în Siberia occidentală.

Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.

Susţinătorii săi sunt convinşi că a fost victima unei "otrăviri intenţionate" cu "ceva care i-a fost strecurat în ceai".

Franţa şi Germania au oferit amândouă joi "orice ajutor medical", iar un avion medical închiriat la Berlin de un ONG s-a deplasat la Omsk în cursul nopţii pentru a încerca să-l aducă pe Aleksei Navalnîi în Germania.

Însă medicii, care au dat asigurări că "nicio otravă" nu a fost descoperită în corpul său, au considerat că Navalnîi este netransportabil, starea lui fiind "instabilă".

Acest refuz al transferului lui Aleksei Navalnîi în străinătate a fost denunţat de apropiaţii săi ca o decizie "politică" care "ameninţă viaţa" opozantului.

Soţia sa, Iulia Navalnaia, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să autorizeze transferul, apreciind că sunt reunite "toate posibilităţile pentru transportul imediat al lui Aleksei sub supravegherea unor medici de înalt nivel".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”

2 „În toată istoria modernă a Europei nu a existat un urs care să atace și să-l mănânce pe om”

3 Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA, despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imi…

4 VIDEO Sateliții arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului, țară în care Rusia deține cea mai mare bază militară din străi…

5 „Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” / Roșia cumpărată de mai bine de o lună nu se descompune nici în bazinul pentru compost