CEDO, sesizată de anturajul lui Navalnîi pentru a obţine transferul său în Germania

CEDO, sesizată de anturajul lui Navalnîi pentru a obţine transferul său în Germania

Anturajul opozantului rus Aleksei Navalnîi, spitalizat la reanimare în Siberia după ce a fost victima unei "otrăviri" potrivit apropiaţilor săi, a sesizat vineri Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obţine de la autorităţile ruse autorizaţia de a-l transfera în Germania, informează instituţia, potrivit AFP.

Anturajul "cere ca CEDO să invite guvernul rus să autorizeze ca dl Navalnîi să fie transportat în Germania pentru a primi îngrijiri", a precizat aceeaşi sursă, precizând că acest caz "va fi examinat în zilele următoare".

CEDO, cu sediul la Strasbourg, a fost sesizată în baza articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să ia măsuri de urgenţă atunci când integritatea fizică a unui reclamant este ameninţată.

Aleksei Navalnîi se deplasa de la Tomsk, în Siberia, la Moscova, cu avionul, când i s-a făcut rău. Aparatul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în Siberia occidentală.

Opozantul a fost internat la spital unde, intrat în comă, a fost plasat la reanimare sub respiraţie asistată.

Susţinătorii săi sunt convinşi că a fost victima unei "otrăviri intenţionate" cu "ceva care i-a fost strecurat în ceai".

Franţa şi Germania au oferit amândouă joi "orice ajutor medical", iar un avion medical închiriat la Berlin de un ONG s-a deplasat la Omsk în cursul nopţii pentru a încerca să-l aducă pe Aleksei Navalnîi în Germania.

Însă medicii, care au dat asigurări că "nicio otravă" nu a fost descoperită în corpul său, au considerat că Navalnîi este netransportabil, starea lui fiind "instabilă".

Acest refuz al transferului lui Aleksei Navalnîi în străinătate a fost denunţat de apropiaţii săi ca o decizie "politică" care "ameninţă viaţa" opozantului.

Soţia sa, Iulia Navalnaia, i-a cerut preşedintelui Vladimir Putin să autorizeze transferul, apreciind că sunt reunite "toate posibilităţile pentru transportul imediat al lui Aleksei sub supravegherea unor medici de înalt nivel".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...