Cele mai frecvente mituri despre sănătate: provoacă ciocolata acnee? Trosnirea degetelor duce la artrită? Ce răspund medicii

Cele mai frecvente mituri despre sănătate: provoacă ciocolata acnee? Trosnirea degetelor duce la artrită? Ce răspund medicii

Transmise din generație în generație, câteva mituri despre sănătate nu au nicio șansă să fie spulberate, deși medicii vin cu dovezi științifice. Printre acestea se regăsesc: trosnirea degetelor care ar duce la artrită, dar și faptul că ciocolata provoacă acnee.

Consumul de ciocolată nu provoacă acnee FOTO Shutterstock

1. Supa de pui te scapă de răceală (ADEVĂRAT)

Știm din copilărie că cel mai bun medicament este supa de pui, atunci când ești răcit. Carnea de pui este bogată în proteine de bună calitate – necesare reparării celulare -, conține vitamina B12 și antioxidanți, dar și alte vitamine care susțin sistemul imunitar și ajută digestia. De asemenea, cu cât supa va conține mai multe legume (ca varietate și cantitate), cu atât va fi mai mare aportul de vitamine și minerale necesare unei mai rapide recuperări, relatează hotnews.ro

2. Ciocolata provoacă acnee (FALS)

Nu este adevărat că a consuma cantități mici de ciocolată dăunează sănătății pielii, dar, totuși, inclusiv pentru piele este mai sănătoasă ciocolata neagră. Se pare că desertul delicios poate să reducă riscul apariției febrei musculare în condiții de efort.

Dr. Codruțea Cioponea, medic specialist medicină fizică și de reabilitare, expert în recuperarea traumatismelor musculoscheletale, a explicat pentru SmartLiving.ro ca „ciocolata post-efort reface depozitele de glicogen consumate în timpul efortului. De asemenea, datorită unei substanțe cu numele de epicatechin pe care o conține are un efect de vasodilatație și crește aportul de sânge. Dacă ciocolata este de calitatea foarte bună, făcută cu mult unt de cacao, conține vitamina E, acizi grași și o cantitate importantă de antioxidanți.

3. Un măr pe zi ține doctorul la distanță (FALS)

Un studiu care a urmărit un grup de persoane care consumau zilnic mere a constatat că acestea foloseau mai puține medicamente decât cei care nu erau prieteni cu acest fruct. Subiecții aveau o sănătate bună în general, și nu neapărat pentru că mâncau zilnic mere Concluzia este că nu merele feresc oamenii de boli, însă a consuma zilnic acest fruct este un lucru foarte bun.

4. Dacă ieși afară cu părul ud, o să răcești (FALS)

Specialiștii spun că acest lucru este provocat de lipsa somnului și de stres. Acestea afectează sistemul imunitar și scad capacitatea de rezistență a organismului în fața bolii, la fel cum și a sta într-un spațiu închis, fără ventilație, alături de alte persoane răcite, crește probabilitatea de îmbolnăvire.

5. Morcovii îmbunătățesc vederea nocturnă (ADEVĂRAT)

Într-adevăr, morcovii care conțin vitamina A, importantă pentru o vedere bună, ajută la formarea unui pigment în retină numit rodopsină, necesar acuității vizuale în lumină scăzută. Un deficit de vitamina A poate duce la dificultăți de vedere în lumina slabă, așa că este grozav dacă necesarul este obținut din alimentație.

6. Trosnirea degetelor provocă artrită (FALS)

Zgomotul produs de trosnirea articulațiilor este cauzat de eliberarea rapidă a azotului gazos din fluidul care lubrifiază articulațiile. Nu există dovezi că acest lucru provoacă artrită, însă specialiștii atrag atenția că trosnirea excesivă a degetelor poate fi asociată cu inflamarea mâinilor și deteriorarea țesuturilor moi.

7. Turmericul ajută la prevenirea bolilor de inimă (ADEVĂRAT)

Turmericul (curcuma) are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ambele contribuind la combaterea bolilor de inimă prin reducerea stresului oxidativ, un proces biologic dăunător, asemănător ruginirii fierului.

8. Urinarea după sex previne infecțiile cu transmitere sexuală (ADEVĂRAT)

Urinarea după sex poate ajuta la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală prin reducerea bacteriilor din zona genitală.

9. Scorțișoara ajută la echilibrarea hormonilor (FALS)

Unele studii au arătat că o substanță chimică naturală din scorțișoară, numită cinamaldehidă, a crescut progesteronul și a scăzut testosteronul la femei, ajutând la echilibrarea hormonilor. Dar cantitatea și calitatea scorțișoarei consumate de o persoană este prea mică pentru a avea un astfel de efect.

10. Stridiile sunt afrodisiace (FALS)

Deși sunt bogate în zinc, ceea ce este important pentru sănătatea reproducerii, nu există dovezi științifice care să sugereze că stridiile cresc libidoul.

11. Statul prea aproape de un ecran „strică” vederea (FALS)

A sta cu ochii prea aproape de un ecran provoacă mai degrabă oboseală oculară decât daune permanente ale vederii. În acest sens, sunt recomandate pauze regulate și reducerea intensității luminii albastre a ecranelor.

12. Brânza mâncată la cină provoacă vise urâte (FALS)

Nu există dovezi solide potrivit cărora brânza să fie de vină pentru coșmaruri. Dimpotrivă, s-a constatat că produsele lactate (cum ar fi laptele, consumat cald, înainte de culcare) sunt benefice datorită triptofanului pe care îl conți. Acesta este un aminoacid esențial în producerea celor doi hormoni care induc somnul, serotonina și melatonina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...