CExN al PSD va decide miercuri în privința noului ministru al Justiției și a primarului Mihai Chirica

CExN al PSD va decide miercuri în privința noului ministru al Justiției și a primarului Mihai Chirica

Comitetul Executiv Național al PSD va decide miercuri, în cadrul unei reuniuni care va avea loc la Palatul Parlamentului, în privința noului ministru al Justiției și a primarului din Iași Mihai Chirica.

Tot miercuri se va stabili și nominalizarea ministrului pentru IMM-uri, loc rămas vacant în urma recentei demisii a lui Florin Jianu din această funcție.

Cel mai probabil, anterior ședinței CExN, va avea loc o reuniune a coaliției de guvernare PSD-ALDE în care se vor stabili cele două nominalizări pentru funcțiile de ministru al Justiției, respectiv ministru pentru IMM-uri.

"Miercuri avem o ședință a coaliției în care să discutăm despre aceste propuneri și, poate tot miercuri, în cele două structuri politice ale celor două partide să le aprobăm, urmând să dăm drumul la celelalte proceduri legale și constituționale. Prim-ministrul s-a gândit la unele variante, ne-am gândit și noi la unele", a declarat duminică președintele PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, pentru cele două portofolii trebuie avute în vedere câteva lucruri.

"Pentru Justiție, trebuie să fie un ministru care să aibă un CV foarte bun, greu de contestat, care să aibă capacitatea să relaționeze cu instituții internaționale, să aibă și experiență în domeniul ăsta, să aibă știința Constituției și a deciziilor Curții Constituționale, să aibă, de asemenea, capacitatea de a genera, de a coordona și de a duce la final o dezbatere serioasă, nu prelungită la infinit, în care să se discute despre toate problemele legate de legislația din acest domeniu. (...) În ceea ce privește ministrul pentru IMM-uri, trebuie să fie un om cu o oarecare greutate politică, un ministru care să înțeleagă mediul de afaceri, să aibă experiență de a fi condus instituții, care să poată să comunice foarte bine și care să aibă capacitatea ca în fiecare zi să facă lucruri, pentru că este unul din ministerele în care în fiecare zi trebuie să se întâmple lucruri. De asemenea, să aibă o capacitate foarte mare de relaționare, pentru că dacă nu săptămânal, cel mai târziu la două săptămâni, trebuie să aibă întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri", a arătat liderul PSD la Romania TV.

Dragnea a menționat că ministrul Justiției poate fi ales atât dintre oamenii politici, dar și dintre independenți, dacă îndeplinește condițiile amintite de el.

Primarul Iașiului este susținut de organizația PSD din care face parte, în timp ce alte organizații teritoriale îi cer excluderea, între acestea fiind PSD București și Ilfov, filialele PSD Gorj, Prahova, Dolj, Hunedoara, Olt, Constanța, Dâmbovița, Arad.

Pe 17 februarie, organizația municipală Iași a PSD și cea județeană de tineret au anunțat susținerea pentru liderul interimar al formațiunii, Mihai Chirica, după ce mai mulți colegi de partid au propus retragerea sprijinului politic al acestuia.

"Analizând situația tensionată din ultima perioadă existentă la nivelul opiniei publice și reflectate și în cadrul PSD, precum și luările de poziție ale unor colegi din țară, membrii Comitetului Executiv Municipal Iași al PSD au decis, cu majoritate de voturi, să adopte o rezoluție cu trei puncte generale: susținerea Guvernului condus de Sorin Grindeanu și aplicarea integrală a programului de guvernare al PSD, susținerea conducerii PSD în păstrarea unității partidului și în demersurile de reformare internă și de comunicare cu cetățenii și susținerea lui Mihai Chirica în funcțiile de președinte al organizației județene Iași și de vicepreședinte al PSD'', precizează un comunicat de presă remis vineri.

Și tinerii social-democrați au dezbătut și votat o rezoluție prin care își afirmă sprijinul pentru Mihai Chirica.

Anterior, un grup de 56 primari PSD, cărora li s-au alăturat președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, și patru parlamentari, au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii formațiunii politice prin intermediul căreia solicită retragerea primarului Mihai Chirica din funcția de președinte interimar al organizației județene a PSD.

Primarul municipiului Iași s-a declarat, imediat după izbucnirea protestelor din Piața Victoriei, un susținător al manifestanților și a criticat felul în care a fost adoptată OUG 13/2017, cerând abrogarea sa și demiterea ministrului Justiției, Florin Iordache. Totodată, el i-a solicitat lui Liviu Dragnea "să corecteze greșelile comise" cu privire la apariția acestor tensiuni și proteste de stradă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa